Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise efter antibiotikabehandling


8. december 2013

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Stort tillykke med lillesøster, hvor er det dejligt at høre, at det hele er gået rigtig godt! Og det lyder som om at I trives som familie på fire :)

Det er rigtig synd at lillesøster har haft lungebetændelse og har skulle have medicin. Det har gjort at hun nu forbinder det at få skemad, med noget som smager dårligt og det er, som du er opmærksom på, rigtig vigtigt at få vendt dette billede. Det gøres bedst med faste rutiner - genkendelighed giver tryghed og når hun er tryg, tør hun naturligt smage mere, spise mere. Og det gøres også ved at skrue ned for hendes indtag af mælk.

Du fortæller at hun sover godt om natten og ofte kan sove 8 timer uden mælk. Det er rigtig flot. Du fortæller dog også at hun om dagen ammes 6-8 gange og det er for meget, hvis hun skal have plads i maven til rigtig mad - og have lyst til at spise. Du skal meget gerne ned på 5-6 amninger. Det vil give mere plads i maven til skemaden og det vil samtidig være nok til at dække hendes behov for mælk/væske, også selvom hun er en fysisk stor pige :)

Rutiner og genkendelighed skabes ved at du hver gang det er spisetid, sætter hende i den høje stol. Start med at give hende mad i hånden, som hun selv kan sidde og gumle på og imens hun gør det, så laver du maden klar. Herefter skal du sætte dig overfor hende og hjælpe hende med at holde fokus.

Det er vigtigt at du ikke lægger bånd på dig selv, men lader hende spejle sig i dig og det du gør. Du skal sidde lige foran hende, holde skålen med maden i den ene hånd og skeen i den anden og så skal du fange hendes øjenkontakt og verbalisere positivt omkring det at spise og bruge din mimik og dine lyde: "Hej skatterpige, mmm, mam mam mam, mmm dejligt mad" - Du skal åbne din egen mund, så hun også åbner sin mund, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm.

Når hun bliver fanget af noget, så vis hende at du hører det, giv hende den pause, giv hende lidt at drikke og fang hendes opmærksomhed igen "hov, ja der var lige en bil uden på vejen, brr sagde den", "skal du have lidt vand, det var godt", "er du klar igen, skat, se her, mmm mam mam" - åbne munden, ind med skeen... hele tiden hjælpe hende til at holde fokus om det, det drejer sig om.

Du skal prøve ikke at fokusere på mængden hun spiser og sige til dig selv at det ikke gør noget, at hun kun spiser få skefulde. Det gør heller ikke noget, at hun ...


Annonce

... spytter det ud - lige nu har det at hun smager og bare spiser lidt, og at I får en helt fast rytme omkring det rigtig meget at sige. Derfor er det også vigtigt, at du forsøger at følge en fast plan for dagen, hvor hun får mad i hånden og skemad til faste tidspunkter, tilbydes vand af kop sammen med skemaden og så ammes inden lur. Det er oplevelserne og rutinerne som er vigtigst og at mælken først tilbydes før søvn - så skemad, når hun vågner og mælk før hun sover - netop for at give plads til begge dele.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30-8: Frisk frugt i hånden at sutte på selv, og du følger efter med lidt havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk frugt i hånden at sutte på selv og du følger efter med frugtmos (og jerntilskud i frugtmosen), vand af kop.

Ammes kortvarigt - prøv om du kan amme fra kun et bryst - og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet eller mos fra glas eller frost. Det er vigtigt at du varierer. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og må her gerne ammes fra begge bryster og puttes herefter til middagslur.

Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes frisk frugt i hånden, lidt rugbrødsbjælker eller lignende at gumle på og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop. Prøv om du kan undvære amning her - hvis ikke, så kan du amme hende kortvarigt, evt. fra det ene bryst (det er bedre at amme her end om natten).

Aften 17.30-18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden at gumle på og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk. Udgangspunktet må gerne være jeres mad. Hun får mad først og herefter kan hun stadig sidde med ved bordet sammen med jer og igen få lidt at gumle på, det kan være kogte grøntssagsbuketter og lignende, som du allerede har forsøgt med - altså igen udgangspunkt i jeres mad. Prøv med forskellige typer af sovs - mange børn kan godt lide sovs:) Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20

En gang i løbet af natten: Ammes efter behov som nu. Det er som sagt super flot, hvis hun kan sove 8 timer - at sove igennem i denne alder vil ofte være at sove 5-6 timer f.eks. fra kl 23.30 til 05/06 - men hvis hun kan nøjes med amning en gang og derefter sove videre, så er det helt okay :)

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre - rigtig meget held og lykke - og rigtig god appetit!

Og god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce