Annonce

Annonce

Svar: Sove rutine


18. november 2013

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Karls mor

Tak for dit brev :)

De fleste forældre oplever en ænding i deres barns søvn, når man rammer 3-4 måneders alderen. Jeres dreng har lige nu en alder, hvor han ekstra opmærksom på verden, han følger mere bevidst med i hvad der sker omkring ham, han bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting og lyd, skelner mere og mere tydelig mellem om han er hjemme eller ude, om han er i jeres favn eller hos en fremmede osv. Og det betyder at han lige nu ofte lader sig forstyrre, når han skal spise. Han får mælk, dier, slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper igen, kikkere efter fra der kommer ind i stuen ... og får ofte ikke helt den mængde, som han har behov for, fordi det er meget mere spændende at følge med i hvad der sker omkring ham.

Denne øgede uro og opmærksomhed om dagen kan godt gøre, at man kommer ind i en rutine, hvor barnet mere eller mindre slatspiser, slatsover, slatspiser, slatsover lidt hele dagen igennem og det er derfor rigtig vigtigt at I er opmærksomme på, at han får mælk nok og også lader mælk indgå som en fast del af hans putteritual. Hvis han er fyldt godt op med mælk i maven, så er der større sandsynlighed for at han sover et længere stræk. Hvis han kun får mælk, når han vågner eller f.eks. en time før han skal sove, så vil der naturligt ikke gå ret lang tid, før han bliver sulten igen og derfor vågner af sin søvn.

Det er rigtig godt at arbejde på en rytme, hvor han sover 3 lure dagligt og det kan være en rigtig god idé at forsøge at holde fast på et nogenlunde fast stå op tidspunkt og også puttetidspunkt hver dag. Og her er det rigtig godt at du ammer ham godt om morgenen, for at holde ham sovende, så dagens ikke starter alt for tidligt. Han sover nemlig tidligt hele dagen og det er tidligt at gå i seng til natten allerede kl 17 og for at få ændret på dette, er det vigtigt at I forsøger at "sove længe" om morgenen. Tidspunktet hvor hvornår I starter dagen har naturligt indflydelse på hvornår han sover sine lure resten af dagen.

Det vil være rigtig fint at I nogle dage prøver at kikke lidt på klokken og vurderer om han skal sove eller måske skal aktiveres lidt mere, så hans vågne perioder bliver mere aktive perioder, fordi han så også vil kunne sove lidt længere og bedre bagefter. Han er ikke længere et spædbarn, men er nu en aktiv lille baby og det er vigtigt at I hjælper ham med at bruge sig selv både motorisk og mentalt i løbet af dagen, så han på alle punkter føler sig træt og parat til at sove, når han så puttes. I kan evt. have glæde af at se filmafsnittet med Anton på 3 måneder - fra min dvd "Sådan sover dit barn". Afsnittet hedder "Det lille barns søvn" og kan downloades for 35 kr.

Der vil naturligt komme mere og mere rytme ind i dagen i takt med at han begynder at få skemad og også bliver ældre. På sigt vil det være rigtig fint, at han får skemad til nogenlunde faste tider og det vil her være ...


Annonce

... rigtig godt at arbejde på en rytme, hvor han får skemad, når han vågner og mælk inden han skal sove. Det er derfor fint allerede nu at arbejde på en rytme, hvor han naturligt får mælk som en fast del af sit putteritual.

Jeres drengs nattesøvn er meget lang, og det betyder naturligt at hans dagssøvn bliver mindre og at han derfor sover meget korte lure - og I skal naturligvis vurdere, hvor meget han trives med den rytme han har og hvor meget I skal gå ind og ændre. De fleste børn vil i denne alder trives med 15 timers søvn i døgnet - ofte fordelt sådan at de sover 5 timer samlet om dagen (fordelt på 3 lure) og 10 timer om natten.
Men det behøver ikke være sådan - nogle børn trives med at sove mere om natten og mindre om dagen - og modsat - sove mere om dagen og mindre om natten. Generelt må man dog sige, at det vil være rigtig godt, hvis jeres dreng kan sove 1.5 time eller mere i træk om dagen - for når han gør det, så kommer han igennem flere af søvnens faser og får derfor en bedre kvalitet søvn.

Og det betyder hos jer at jeres drengs nattesøvn nok skal afkortes og man kan her godt overveje om han skal vækkes om aftenen, så han ikke starter natten kl 17, men her sover 1-2 timer og så kommer op, er vågen et par timer og derefter puttes i seng til natten... Før I gør dette, så synes jeg dog at I skal prøve om I ikke kan flytte lidt på dagsrytmen og se om det i sig selv vil gøre en forskel. Det er en meget lille ændring, men det vil være rigtig godt, hvis han vågner af sig selv og I ikke skal vække ham.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I første omgang vil det være godt at I starter dagen omkring kl 7, hvor han gerne må ammes, så han vågner og står op på en god og dejlig måde. Her kan han så være vågen et par timer, måske 2.5 time og derefter blive puttet til første lur omkring kl 9-9.30 - altså en lille smule senere end du gør lige nu. Hvis han kan sove en times tid her, så er det okay.

Det vil være en rigtig god idé at du ammer ham og derefter giver ham et bad. Det at få et bad inden middagsluren vil være med til at aktivere ham og køre ham træt både fysisk og mentalt og så kan han få mælk og blive puttet f.eks. kl 13 - igen lidt senere end du forsøger lige nu, og her skal han så hjælpes til at sove en længere lur. Du kan evt lægge dig med ham og give ham brystet undervejs, så han på den måde holdes sovende - han må meget gerne sove et par timer... Du kan også vælge at trille ham i barnevognen og holde ham sovende på den måde.

Kommer så op, er vågen et par timer og ammes og puttes så til 3 lur omkring kl 17, hvor han igen sover 1-2 timer og herefter skal du prøve at se om han viser tegn til at kunne vågne lidt op. Han må gerne være vågen sammen med jer om aftenen og så kan han blive puttet til natten med bryst igen ca kl 21-22 - alt efter hvor lang hans 3. lur har varet. Og så kan han blive ammet igen kl 01.30 og kl 04.30 som du beskriver at du også gør nu :)

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce