Svar: Vågner ofte om natten - 4 mdr.
Kære Trine
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det lyder som om at I har ramt det rigtige tidspunkt vedr. skemad - jeres dreng lyder til at tage godt imod både grød og mos og lyder til at spise fint. Det er rigtig dejligt. Der er dog lidt tanker, som jeg lige vil dele med dig :)
Det er en rigtig god idé, hvis du kan give ham vand af kop sammen med skemaden. Det er med til at sikre ham ekstra væske og samtidig gøre at grøden ikke er for bastant i hans mave. Derudover kan det være en rigtig god idé at du holder mængden af skemad lidt ned - du fortæller at han til frokost ofte spiser ca 1 dl. grød og det er måske lidt for meget - du kan godt prøve om han kan nøjes med 1/2 dl. og derefter så måske vil drikke lidt mere af sin flaske.
Mange børn er i jeres drengs alder fysisk så store at de har behov for at få deres mælkeindtag sat op - og det er vigtigt at han tilbydes ligeså meget mælk, som han plejer ved siden af skemaden. Skemaden må altså ikke tage pladsen op for mælken, for det vil kunne gøre at han så begynder at søge brystet ekstra om natten, for at få sit behov for mælk/væske dækket.
Det vil være relevant at han stadig ammes eller får flaske sen aften, midt nat og tidlig morgen. De fleste børn kan i 4 måneders alderen ikke undvære mælk midt nat - heller ikke selvom de måske har kunne i en periode før. Det handler om den store udvikling han går igennem lige nu, som naturligt er med til både at påvirke hans søvn og hans mælkeindtag om dagen og som derfor gør, at han er nødt til at få eksta mælk/væske om natten.
Da du både ammer og giver flaske, så kan du prøve at vurdere om en flaske sen aften vil have god effekt. Modermælkserstatning vil normalt mætte mere end modermælk og kan derfor have en god effekt og gøre at han sover et lidt længere søvnstræk efterfølgende. Du kan også gøre det at du sen aften ammer ham af to omgange - altså forsøger at amme ham, derefter skifter ham, så han vågner lidt op til dåd og så ammer du ham igen og først derefter putter du ...
... ham videre til natten og kan så selv gå i seng.
Når han vågner om aftenen efter kun at have sovet 1.5 time, så må du her også gerne prøve at lægge ham til, for på den måde at fylde ham lidt ekstra op og hjælpe ham til ro. Om aftenen er din mælk naturligt mere koncentreret og det at die hyppigt og få små slurke koncentreret mælk i løbet af aftenen kan faktisk hjælpe ham til at sove et længere søvnstræk, når natten rigtigt begynder. Og mange børn vil i denne alder have en vågenperiode om aftenen, hvor de netop virker til at kunne ligge ved brystet hele tiden - det er normalt og det ændrer sig igen :)
Jeres plan for dagen ser rigtig fin ud, men du skal være opmærksom på at han ikke slatspiser i løbet af dagen. Netop nu sker der som sagt udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres dreng. Han begynder at kunne se længere, opfatter rummet han er i på en anden måde, han begynder at skelne mere og mere bevidst om han er hjemme eller ude osv. Og hans ekstra store opmærksomhed på verden vil ofte gøre, at han let lader sig forstyrre, når han spiser. Du kan derfor opleve at han ammes eller får flaske, slipper, smiler til dig, tager fat og spiser lidt igen, slipper igen, pludrer lidt, spiser lidt igen, men slipper igen - og når far f.eks. kommer ind i stuen, så er det meget mere spændende at kikke efter far og så spiser han ikke mere. Man kan derfor godt komme ind i en rytme, hvor han slatspiser lidt hele dagen og hvor han derfor er nødt til at søge brystet ekstra om natten.
Også her kan det være en god idé at tilbyde ham mælk af to omgange ved at lægge en skiftning imellem, for at se om han så kan spise lidt mere til hvert måltid, på den måde blive fyldt op og dermed ikke behøver søge det om natten:)
I skal naturligvis være opmærksomme på om hans pludselige ændring i søvnen kan skyldes at han har ondt - det kan være maven, men det kan også være ørerne. Hvis han er forkølet, kan det være en idé at få tjekket hans ører.
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet