Annonce

Annonce

Svar: Skemad - hvornår på dagen


30. oktober 2013

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kristina

Tak for dit brev og dejligt at høre, at det går godt med skemaden. Det lyder som om at du har ramt det rigtige tidspunkt og at din lille dreng er parat :)

Det er en rigtig god idé at forsøge at skabe en rytme, hvor han får skemad og vand af kop, når han vågner af en lur og så får mælk som en fast del af sit putteritual. Det vil være med til at skabe mere rytme og overblik over dagen i takt med at antallet af hans skemåltider sættes op. Derudover så sikrer det ofte bedre plads i maven til begge dele, hvis han starter med lidt skemad og så efterfølgende får mælk.

Det kan dog i starten, godt være nødvendigt at give han lidt mælk når han vågner, hvis han tager en lang lur - han vil her naturligt være tørstig/sulten og kan have svært ved at koncentrere sig om skemaden. Derfor kan det i starten være fint at tilbyde lidt mælk og få lidt ro på ham, så han ikke er alt for sulten og heller ikke proppet med mælk - så skemad - og så skal han have mælk som en fast del af sit putteritual.

Det er som udgangspunkt også en god idé at holde mængden af skemad nede, så han ikke får alt for store portioner, netop for at sikre at der stadig er plads til mælk i maven. Det er således bedre at give ham ½ dl skemad 2 gange dagligt, vand af kop og han så også drikker sin flaske, end det er at give ham 1 dl. skemad, vand af kop og han så afviser flasken eller ikke drikker nok af den.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover ...


Annonce

... videre

Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes ½ dl grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 12.30-13 - tidspunktet afhænger af hvor lang en formiddagslur han tager

Eftermiddag 16: Flaske

Sover dagens 3. lur som ofte er en powernap


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: tilbydes ½ dl. grøntsagsmos, vand af kop. Dette måltid startes først, når grøden om dagen fungerer og han trives med det.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20 - tidspunktet her varierer efter hvor lang hans 3. lur er og hvor sent den ligger

Sen aften 23-24: Flaske og sover videre

Midt nat 03: Evt. flaske.

I takt med at han får flere måltider skemad i løbet af dagen, så vil der naturligt komme lidt mere rytme og på den måde arbejder tiden også for jer. Selvom din dreng sover varieret, så vil det være rigtig fint at du forsøger at give skemaden på nogenlunde samme tid hver dag, fordi det også er med til at skabe rytme - så han stille og roligt begynder at få det vi kalder morgenmad, frokost og aftensmad og således følger familiens spisetider.

Skemaden kommer også ud over hans vanlige indtag af mælk, det vil sige at han skal have samme antal flasker, samme mængde mælk som han plejer. Derfor vil du også se at den dagsrytme jeg foreslår tilbyder ham flaske hver 3-4 time, som normalt vil være hans behov og derimellem får han så nu også lidt skemad og vand af kop.

Jeg håber du kan bruge dette videre - fortsat god appetit:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Modermælkserstatning

Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.

Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...

Læs mere i Babylex

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce