Svar: Tidlige morgner og dagsrytme (igen)
Kære Ivans mor
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at I fra starten har fundet en plan, som I synes fungerer nogenlunde for jer og spørgsmålet er om ikke tiden er nødt til at arbejde lidt for jer.
Det lyder som det rigtige du gør, når du forsøger at strække stå op tidspunktet lidt og dermed lader ham ligge og pludre lidt i sengen, ligesom du forsøger at holde ham vågen og aktiv, før han så puttes til sin formiddagslur.
Hvis du synes at eat-awake-sleep-rytmen fungerer for jer, så kan du naturligvis godt bibeholde den. Jeg anbefaler dog at man giver mælk som en fast del af putteritualet, fordi det at sutte og drikke sin mælk får barnet til at falde til ro og samtidig hjælper det ofte barnet til at sove længere og bedre lure. Derudover spiser børn ofte lidt mere skemad, hvis de starter med dette, når de vågner af en lur og når man så topper op med mælk efterfølgende, så får barnet samlet mere, end hvis de har maven fyldt med mælk og så skal spise skemad. Det er derfor min erfaring at de fleste børn trives bedst med skemad-aktivitet-mælk-søvn...
Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine tider vil derfor se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Flaske - de morgener hvor han vågner allerede kl 05, vil det være naturligt at give ham en flaske, som han kan sove videre på.
Morgen 7.30: Morgengrød, vand af kop.
Formiddagslur (og puttes her uden flaske)
Frokost 11: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca 12.30. Jeg vil foretrække at lægge flasken her, både fordi det sikrer en bedre middagslur, men også fordi der så ikke går alt for mange timer fra morgenflasken.
Eftermiddag 15: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden og vand af kop og tilbydes også flaske om eftermiddagen
Powernapper 20-30 minutter.
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 19 - jeg anbefaler at give flaske som en fast del af hans putteritual til natten...
Sen aften 23.30: Flaske - får som nu sit drømmemåltid
Dette er mit forslag, men du kan som sagt vælge at køre din egen rytme og holde fast i det du gør lige nu, hvor du tilbyder mælk før han får skemad og hvor han ...
... puttes uden at få noget - og her er så lidt tanker med på vejen:
Ud fra din plan, så får jeres dreng lige nu flaske tidlig morgen, formiddag, eftermiddag og sen aften - altså fire flasker i alt. Jeg anbefaler normalt først fire flasker i 7 måneders alderen og det vil her ofte være flasken om formiddagen og flasken om eftermiddagen som forsvinder. Lige nu tænker jeg derfor at du skal bibeholde de fire flasker i døgnet, for at din dreng får mælk = væske nok.
I 8-9 måneders alderen vil de fleste børn trives med 3 flasker i døgnet. Disse ligger ofte hensigtsmæssigt inden middagslur, aften og sen aften. Hvis du vil holde fast i den nuværende rytme, så kan du prøve at trappe ud af flasken kl 10.30. Hvorvidt han vil kunne undvære flasken om eftermiddagen kl 14.30 afhænger dog af hans samlede indtag og hans evne til at drikke af en kop, for lige nu giver du jo ikke flaske før han puttes til natten. Det kan derfor være svært at fjerne flaske om eftermiddagen, da hans behov for mælk = væske jo som sagt skal dækkes.
Normalt vil man i 7 måneders alderen erstatte flasken om eftermiddagen af et mellemmåltid f.eks. en flerkornsgrød eller lignende, men mælkeindtaget er stadig vigtigt og må derfor prioriteres hos jer.
Flasken der normalt gives inden putning til natten ca kl 19.30-20 er den flaske, som børn får til de slipper flasken helt - det er altså den flaske, som barnet har længst tid. Da jeres dreng slet ikke får denne flaske, så skal hans behov for mælk naturligt stadig stilles og de sidste flasker som han vil få vil sandsynligvis ligge sen aften og tidlig morgen eller eftermiddag og sen aften...
I må se hvad tiden bringer og hvad han på sigt vil trives bedst med.
Flasken tidlig morgen, vil højst sandsynligt kunne hjælpe ham til at sove lidt længere og det samme kan en flaske inden middagsluren - jeg tænker derfor at du skal overveje om I skal ændre jeres rytme eller om I vil holde fast i den rytme I har. Som udgangspunkt skal man jo ikke ændre noget, som man synes fungerer - men fungerer det eller kunne det tænkes at han ville sove bedre og få bedre rytme, hvis du byttede rundt på skemad og mælk ...? :) At han får mælk inden han skal sove betyder ikke at han skal falde i søvn med flasken i munden og blive uhensigtsmæssigt afhængig af sin flaske :)
Håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger