Annonce

Annonce

Brev:

Sover meget om natten og lidt om dagen


16. oktober 2013

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Sover meget om natten og lidt om dagen

Hej Helen.

Vores datter på knap 10 mdr. sover ca. 11-12 timer om natten og af og til kun 1-1,5 om dagen. Samlet set for hun jo sit søvnbehov dækket, men det passer bare rigtig skidt med dagplejens rutiner. Og egentlig ville jeg også ønske, hun kunne sove lidt mere om dagen over middag. Hun er ikke voldsomt pylret sidst på dagen, men kl. 18.30 er hun mere end parat til at komme i seng. Af og til er hun dog så træt allerede kl. 16.30, at hun får en powernap på 30 min. Det rykker ikke ved puttetidspunktet om aftenen?! Det er jo egentlig kun godt, men hvordan får vi så ændret på det?

Jeg kunne ønske, at hun måske sov fra 19.30-06. I øjeblikket er det gerne 19-06.30. Hun har ALTID sovet enormt dårligt om dagen og aldrig selv kunnet skifte mellem søvnstadierne uden hjælp. Ørerne er tjekket, og de er fine. Jeg undrer mig over, at hun stadig ikke kan finde ud af det? Vi har gjort alt, og vi er ikke i tvivl om, at kun tiden kan hjælpe os og hende. Har du erfaring med, hvornår "disse børn" mon lærer at skifte mellem stadierne selv? Jeg har ofte spekuleret på, om der er noget, der generer hende siden hun nu vågner helt op efter de 40 min. Det eneste jeg kunne komme i tanke om var ørerne. Og de er som sagt fine og lige blevet tjekket.

Hun er startet i dagpleje for 2,5 uger siden uden problemer. Hun har altid været meget nysgerrig og sjældent bange for fremmede. Så det er lige noget for hende at komme ud til andre børn. Hun hygger sig virkelig og er aldrig ked af det, når vi går.

Du har lige akkurat besvaret et brev omhandlende dårlig søvn. Om en lille pige, der sover meget ustabilt om dagen, og det kunne være mig, der havde skrevet det. Nogle dage er det 40 min. til formiddag og andre dage 75 min. (Altid det ene eller det andet mere eller mindre på klokkeslettet). Når hun tager det ...


Annonce

... lange stræk om formiddagen, klarer hun det som regel selv uden hjælp. Hvis hun kun sover kort lur formiddag og dermed gerne skulle sove lidt længere over middag, er det altid med hjælp flere gange. Ergo sover hun klart bedst om formiddagen.

Problemet er bare, at hun virkelig har svært ved at komme videre selv. Og indimellem vil hun slet ikke sove. I dag stod hun op kl. 6.15 og sov først kl. 12.45 (i dagplejen), og hun sov én time! Hun vågnede op og var dybt ulykkelig. Hun tog så en powernap kl. 16.30-17 og blev puttet kl. 19 uden brok (hun var meget træt).

Du har før givet råd til andre mht. at rykke dagsrytmen med 15 min ad gangen. Men her er det jo egentlig kun nattesøvnen, der skal kortes lidt ned i håb om en lidt længere middagslur forhåbentlig uden alt for mange opvågninger. Er det på samme måde, det skal gøres? Altså 15 min. ad gangen?

Når hun af og til har kunnet sove til kl. 15, er puttetidspunktet stadig kl. 18.45/19. Det er som om hun har et indre ur, der fortæller hvad klokken er uden hensyntagen til, hvor længe hun sov til middag eller hvornår hun vågnede fra den.

En ønskelig dagsrytme ud fra dagplejens rytme er:
Kl. 8.30/9: kort lur
Kl. 13: lang lur

Dagplejens rytme ligner meget den, du har opstillet i din bog. Men for at kunne putte vores datter kl. 8.30/9, skal vi senest op kl. 6. Det er egentlig ok, da vi nogle dage ville skulle tidligt op for at kunne nå det hele. Hun har af og til sovet til kl. 07, men så har hun ikke sovet før kl. 12.45. Det er igen helt ok, hvis hun så bare kunne sove et par timer, men det sker sjældent, og vi har en pylret pige.

Nå, det blev lidt rodet. Så opsummeret: Har du erfaring med, hvornår "disse børn" bliver bedre til at komme videre i søvnen selv? Og hvordan ændrer vi på døgnrytmen?

Med venlig hilsen
lillepigens mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce