Annonce

Annonce

Svar: Uro om natten, gråd og sutteflasken


14. oktober 2013

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om at jeres dreng er meget aktiv og meget undersøgende. Han sidder ikke stille, men er hele tiden i bevægelse, han suger til sig af indtryk og elsker at opleve og udfordres - og det er naturligvis super dejligt, men det gør også at han lige nu drømmer rigtig meget om natten. Det at starte i vuggestue, opleve verden større, opleve de andre børn, voksne, nye rutiner osv. er alt sammen en masse som han skal have bearbejdet - og det gør han om natten, når han sover/drømmer. Det er derfor naturligt at han lige nu drømmer ekstra og dermed sover uroligt.

Det er også helt naturligt at børn i denne periode kan finde på at søge ekstra mælk om natten. Det at få flasken er tryghed for jeres dreng, det giver ham ro og hjælper til at koble fra - men han får alt for meget mælk. I skriver at han lige nu er oppe på ¾ liter i løbet af natten, altså 750 ml og det er vigtigt at I får dette skruet ned. Han må gerne få en flaske, når han skal sove og kan også i en periode få en lille flaske mere omkring midnat - men resten af natten bør han ikke få mere mælk.

Hans samlede mælkeindtag bør ligge mellem 350-500 ml i døgnet og det er alt incl. Det vil sige f.eks. et glas mælk om morgenen og om aftenen, mælk i grød og mos, sovs, en portion yoghurt osv. og så hans ene flaske.

Det er vigtigt at I hjælper ham til at indtage både mad og mælk nok i løbet af dag og aftentimerne - så han ikke behøver søge det om natten. Og samtidig er det vigtigt at hans indtag af mælk om natten nedsættes, for ellers spiser og drikker han ikke nok om dagen og det bliver en rigtig dum cirkel at komme ind i og meget svær at komme ud af.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød (lavet med letmælk), vand eller letmælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleret med grøntsager, pasta, stykker af frikadelle osv. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop vand eller mælk og puttes til til middagslur

Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En lille portion tykmælk, A38 eller lignende med revne æbler, frugtmos, rugbrødsdrys. Vand af kop.

Før aftensmad - tilbydes en tallerken med lidt brød, grønt osv. som han selv kan gnave i, vand af kop, imens du gør aftensmaden klar.

Aften 17.30-18: Familiemad, almindelige børnevenlige ...


Annonce

... retter som pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, kartoffelmos og milionbøf, frikadeller, fiskedeller, rødspættefilet, laks fra ovnen, bagte rodfrugter, sovs osv. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ca 19.30, vand eller letmælk af kop.

Flaske og puttes til natten 19.45-20 og skal herefter så klare sig uden flaske til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød. Hvis han vågner omkring midnat og har brug for en ekstra flaske, så må I give ham den, men det er vigtigt at I nu forsøger at skære mængden ned, så han får mindre og mindre og tilsidst lærer at kunne sove uden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Udover at se på sammensætningen af mad hele dagen og se på hele dagens rytme, så vil det være rigtig godt, hvis han ikke længere falder i søvn med flaske. Han må gerne få sin flaske i sengen og blive puttet med sine bamser, som er det ritual I har og det I ved fungerer - det er fint :) Men han skal ikke falde i søvn med flasken i munden. Det er vigtigt at han slipper flasken før han sover helt, så han registrerer at flasken er væk. I skal nå dertil, hvor han får flasken, drikker sin mælk, falder helt til ro, slipper flasken, smiler til jer og triller om på siden og falder i søvn. Hvis han falder i søvn med flasken, så vil han savne den og kan ikke sove videre om natten uden at I giver ham flasken igen og igen og igen og ... Det handler om søvnassociationer.

Og så skal I også have ham til lægen igen. Han skal ikke hoste gennem flere måneder - det kan være tegn på astmatisk bronkitis og lægen må lytte på ham igen. Det er vigtigt at han bliver behandlet, hvis han ikke er rask.

Uldundertøj og nattøj i uld kan være et forsøg værd. Uld hjælper med til at regulere temperaturen og gør at han hverken bliver for varm eller for kold. Det kan hjælpe på hans hoste og kan også være med til at give rolige nætter. Hvis I synes ren uld kradser, så kan I købe en blanding mellem uld og bomuld eller uld og silke. Man kan få rigtig meget dejlig uld til børn, som er blødt og dejligt kvaliteten.

Jeg er som du bestemt ikke tilhænger af bare at lade ham græde. Jeg synes det er vigtigt at hjælpe ham og være der for ham - der er jo en årsag til at han sover skidt - han kan være syg, hans skal måske hjælpes til en anden rytme, mere mad og væske i løbet af dagen, han oplever meget og har naturligt både en fysisk og mental uro - intet af dette kan han gøre for og derfor skal han naturligt hjælpes :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce