Annonce

Annonce

Svar: Vågner meget om natten


9. oktober 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære fortvivlede mor

Tak for dit brev og velkommen til - og beklager mit sene svar, men jeg har været på babymesse hele weekenden og har derfor ikke kun besvare breve i brevkassen:)

Det lyder som om at jeres lille pige er kommet rigtig god igang med skemaden og det lyder også som om at hun er glad for sine flasker. Og med den alder hun har nu, vil det være rigtig godt, hvis du kunne arbejde på en nogenlunde fast rytme i løbet af dage og der er lidt forskellige ting, jeg her vil foreslå dig:)

Jeg vil for det første foreslå dig at du forsøger at skabe en rytme, hvor din datter får skemad når hun vågner af en lur og sammen med skemaden tilbydes hun så vand af kop, mad i hånden osv. som hun naturligt også skal have nu. Og så skal hun have mælk som en fast del af sit putteritual - altså en rytme, hvor hun får skemad, når hun vågner og mælk når hun skal sove.

Du fortæller at du har fornemmelsen af at hun ikke er mæt nok og derfor søger mælken når hun sover - og ved at give hende mad og mælk på denne måde, så sikrer du hende begge dele og sikrer netop plads i maven til begge dele.

Du fortæller også at hun har brug for at få en flaske i munden, for at kunne sove og at hun nu skal have den for at sove middagslur - og det er helt naturligt og netop vigtigt at hun får mælken, som en fast del af sit putteritual. Det er således ikke forkert at hun viser behov for dette, det er naturligt og netop rytmen med skemad, når hun vågner og mælk inden søvn vil imødekomme dette behov :)

Det er vigtigt at hun tilbydes mange små måltider dagen igennem og at du holder mængden af skemad på et niveau, hvor du sikrer plads i maven til både mad og mælk. Det betyder at det er f.eks. kan være bedre at du giver hende ¾ dl skemad og vand af kop og hun så 1-1.5 time efter drikker sin flaske - i stedet for at du giver hende 1 dl eller mere af skemaden og hun så ikke drikker nok mælk eller helt afviser flasken.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Tilbydes lidt havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos og i ...


Annonce

... løbet af de næste par uger skal I begynde med lidt kød og/eller fisk i mosen, vand af kop. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet kan variere efter hvor lang og hvor sen en formiddagslur hun tager

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden - og får her også en flaske og puttes så til en powernap sidst på eftermiddagen. Nogle dage vil hun måske springe denne powernap over og andre dage har hun naturligt behov for den og den fleksibilitet må der være.

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og også her begyndes i løbet af de næste uger med lidt kød og/eller fisk i mosen, ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20 - tidspunktet varierer her naturligt efter hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen aften 23-24: Flaske og begynder herefter at skulle lære at sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig. De fleste børn vil først i 6 måneders alderen kunne klar sig uden mælk midt nat.

At sove igennem, når man er 6 måneder gammel betyder at hun kan sove 5-6 timer uden mælk og det er et realistisk mål :)

Du fortæller at jeres rytme ændrer sig dag for dag og det vil her være en rigtig god idé at du forsøger at skabe en fast rytme, ved at starte dagen til nogenlunde samme tid hver dag. Hvis dagen starter til samme tidspunkt, så vil du naturligt også begynde at kunne skabe mere faste spisetider og også sovetider i løbet af dagen - og vil naturligt bedre kunne sige hende både mad og mælk nok i dagtimerne, så hun ikke behøver søge det om natten :)

Hende opvågninger om natten kan ud over behov for mælk og mad naturligt også skyldes alder og udvikling - og det er rigtig vigtigt at du her er opmærksom på, at hun ikke bør få sutten i munden, hver gang hun vågner og har brug for at du hjælper hende videre i søvnen. Hvis du konsekvent giver hende sutten i munden hver gang, så kan du risikere at skabe en uhensigtsmæssig vane og hvis hun ikke har behov for sutten, så er der ingen grund til at kæmpe for at få hende til at tage den - og slet ikke om natten ...:)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce