Svar: Antal lurer
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Jeres datter har brug for sine to lure dagligt, og naturligvis skal hun have disse to lure. Der er ikke så meget at diskutere, hun skal naturligvis have den søvn, som hun tydeligt viser behov for :)
De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de kan begynde at nøjes med kun en lur dagligt. Samtidig er det sådan, at netop i den periode, hvor børn bliver kørt ind i institution, ja så bliver de naturligt ofte mere trætte og har derfor ekstra brug for søvn og brug for de afbræk, som søvnen giver dem i løbet af dagen. Når de så har vænnet sig til institutionen, når alt ikke længere er nyt, ja så har de naturligt mere overskud og begynder således også ofte at kunne sove lidt mindre tid - men det tager ofte et par måneder, før de er klar til dette og denne tid skal man naturligt give dem.
Så du er i din gode ret til at bede om at jeres datter bliver puttet til to lure dagligt, det er godt for hende, og hun har brug for søvnen lige nu. Og så skal pædagogerne naturligvis overveje i løbet af de næste måneder, om hendes rytme skal ændres - men det sker først. når hun selv begynder at vise behov for det. Ofte vil hun begynde at protestere over at blive lagt til formiddagsluren, fordi hun ikke ...
... er træt nok til at sove på det tidspunkt eller hun vil begynde at afkorte sin formiddagslur mere og mere, fordi hun ikke længere behøver samme mængde søvn. Men så længe hun falder let i søvn og sover godt, så skal hun puttes :)
Et andet tegn på at hun har brug for sin formiddagslur er, at hun netop om eftermiddagen tydeligt viser sig træt - og hvis I sætter jer med hende, eller kører hende i barnevognen eller i bilen, så falder hun højst sandsynligt i søvn. Og det er her langt bedre at hun får denne søvn om formiddagen end sidst på eftermiddagen/først på aftenen. For det er sådan at ligeså snart børn er blevet et år, så vil søvn der ligger efter kl 16 ofte "æde" af nattesøvnen og det betyder at hun så kan blive rigtig svær at putte, kan få en opvågningsperiode midt på natten eller begynder at vågne meget tidligt om morgenen - og der er ingen grund til at ødelægge den gode rytme hun allerede har!
Så ja to lure dagligt og så må I se, hvad der sker de næste måneder. Måske hører hun til dem, der har brug for sine to lure til hun er 18 måneder eller mere og måske vil hun i løbet af en måned eller to selv begynde at vise tegn på at hun kan nøjes med kun en lur :)
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder