Annonce

Annonce

Svar: Skrig og hyl hele natten


30. august 2013

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære møre mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at jeres lillesøster har lidt problemer med maven - hun lyder til at have en del uro i maven og du fortæller at hun også gennem længere tid, har haft problemer med forstoppelse - og jeg synes det lyder som en rigtig god idé at I nu forsøger med movicol. Da hun har taget imod flaske tidligere, så prøv at give hende det opløst i vand i flaske og se om ikke det vil hjælpe på maven.

Derudover så lyder det som om at I måske skal se lidt på hele dagens rytme og hendes indtag af mad generelt. Du skriver at hun reagerer anderledes, når hun får kartoffelmos og jeg tænker at nu hvor hun er 7 måneder, så vil det være rigtig godt, hvis du kunne prøve at give hende alle mulige andre grøntsager og prøve at undvære kartoffel i en periode. Hun må rigtig gerne få f.eks. ris nu - det kan være rette med ris og sovs, som I andre også spiser f.eks. boller i karry, ris med rødspætte og mild karrysovs, ris med kylling og sursødsovs osv. Kartoffel kan hun holde pause med eller du kan prøve at give hende en kartoffelbåd fra ovnen, som hun selv kan sidde og gumle på.

Det vil være rigtig godt at hun kun får to grødmåltider dagligt og jeg vil anbefale at du giver hende grød morgen og eftermiddag. Til frokost skal hun så have grøntsagsmos med kød eller fisk, og det samme skal hun om aftenen. Det vil være rigtig godt at hendes mad tager mere og mere udgangspunkt i jeres mad, så hun oplever at I spiser det samme og det vil også gøre det lettere for dig i hverdagen, at du ikke skal lave specielle retter til lillesøster. Skal det være praktisk, er I på tur eller skal I andre have noget, som ikke passer til hende, så kan du købe mos på glas eller frost, som hun så kan få - det er også med til at give lidt variation og dermed hjælpe hende til at holde maven igang.

Hun skal også have mellemmåltider - meget gerne frugtmos og bærmos og også meget gerne frisk frugt i hånden, som hun selv kan sidde og gumle på. Sammen med alle måltider skal hun have vand af kop. Frugt og væske er vigtigt for også at holde maven igang.

Jeg anbefaler 4 amninger i døgnet og at disse ligger aften, sen aften, tidlig morgen og inden middagslur. Og mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, hjemmelavet eller mos fra glas eller frost. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag ...


Annonce

... 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er jeres mad, kød, fisk, grøntsager, ris, sovs. Maden skal smage af noget og der skal være mere bid. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, en kartoffelbåd, et stykke kogt blomål, broccoli eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, det der også hedder et drømmemåltid og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor hun så ammes igen.

Hele dagens rytme vil ofte have betydning for hvordan aftenen og natten forløber. Det har noget at sige, hvad hun får at spise, hvordan hendes "menu" er sammensat, det har også noget at sige, hvad tid hun spiser, hvad tid hun sover, hvornår hun er aktiv osv. Jeg håber derfor at min dagsplan kan give lidt idé om, hvad I måske kan prøve at ændre eller arbejde hen imod hos jer - fordi dagsplanen/rytmen som sagt kan have betydning for nattens forløb.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derudover så vil mange børn også have en periode, ofte netop i 7 måneders alderen, hvor de er vågne og ligger og pludrer om natten - de er ofte ikke kede af det, men ligger og snakker. Det hører alderen og udviklingen til og handler om at de øver deres lyde, deres sprog - jeg kan ikke helt ud af dit brev gennemskue om noget sådan også kan spille ind hos jer.

Smerter - ørerne, maven, tænderne - kan naturligvis også spille ind, men det har i fået tjekket og her er umiddelbart ikke noget. Men det skal naturligvis overvejes om der kan være sygdom eller smerter inde over.

Hun kan også have behov for at mærke dig. Nogle gange kan det hjælpe at koble tremmesengen til din seng, så hun kan ligge i egen seng, men så du kan lægge en hånd over på hende og hun kan mærke dig. Du behøver ikke tage hende op, men kan give hende den nærhed hun har brug for, så hun fornemmer at du er der og netop med "håndspålæggelse" får hende rolig og hjulpet videre i søvnen - og uden at du selv behøver stige ud af din seng igen og igen hele natten.

Og ja - andre gange, så hjælper det også at lade barnet sove på eget værelse, fordi I naturligvis også kan forstyrre hinanden om natten, så hun måske skal have lov til at rumstere rundt. Hun har jo en alder, hvor hun naturligt skifter stilling under søvn, kan ligge og pludre lidt osv. og måske har hun brug for at kunne gøre dette og derefter falde i søvn igen - uden at du piller ved hende ... det er meget forskelligt og du er nødt til at prøve at vurdere, hvorvidt hun har brug for din hjælp om natten eller om det vil være okay at hun er lidt på afstand.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce