Annonce

Annonce

Svar: Putning og søvnassociation


5. august 2013

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lone

Tak for dit brev :)

Og tak for den fine beskrivelse af jeres lille aktive datter og alle jeres overvejelser og forklaringer om, hvad I har forsøgt :)

Jeres datter er motorisk meget aktiv og er rigtig godt igang med separationsfasen og lige nu har hun rigtig meget brug for at mærke dig, mærke at du ikke er forsvundet. Og brystet er det mest nære og trygge hun kender - og lige nu det, som gør at hun kan overgive sig til søvnen. Når hun ammes, bliver hun rolig, afslappet og kan koble fra og det er vigtigt - derfor er amningen lige nu vigtig.

Og faktisk tænker jeg at I lige nu skal prøve at "give lidt slip", forstået på den måde, at hun lige nu godt må blive ammet og at I skal prøve ikke at kæmpe så meget. Hun skal hjælpes til at sove og det er ikke godt for hende i længden, hvis hun springer formiddagsluren over eller først sover kl 23 - fordi hun ikke får brystet. Så er det bedre for hende, at hun får brystet, falder til ro og får sin søvn og når der så atter er ro på, så kan I prøve at få nedtrappet amningen igen.

Med nedtrapning tænker jeg ikke at hun skal ammes mere end hun plejer - det vil være rigtig godt, hvis du kan holde amningen på 4 amninger i døgnet - men du kan godt prøve at arbejde på at nogle af amningerne gøres kortere, så hun ikke fylder sig med helt så meget mælk, men stadig får trøst og den ro, hun har behov for.

Det gælder f.eks. formiddagsamningen - du må gerne amme hende her, men prøv at gøre det kortvarigt. Og om aftenen, vil det være rigtig godt, at du ikke flytter hende til egen seng efter amning, men lader hende falde i søvn i din seng - og lader hende blive liggende der, indtil du sen aften ammer hende igen og først derefter flytter hende til hendes egen seng.

Separationsfasen gør at hun lige nu har rigtig meget brug for dig, brug for at mærke dig, brug for brystet. For at kunne adskille sig/separere sig, er hun ...


Annonce

... nødt til at føle sig stærkt tilknyttet og man kan tale om at hun næsten er i en "separation-gentilnærmelses-fase", hvor hun på den ene side, klynger sig til dig, græder, når du går ud af rummet, græder, når I er sammen med fremmede - og på den anden side så skubber hun dig væk, så vil hun op, så vil hun ned igen ... Og i denne udvikling, ja så søger hun naturligt brystet og din nærhed ekstra - og det er okay. Det er blot vigtigt at mælkeindtaget ikke fylder så meget, at det tager pladsen op for mere sufficient mad, ligesom hun ikke må blive så afhængig af brystet, at hun vågner og søger det hver time hele natten igennem :)

Det at skulle sove er altid forbundet med adskillelse fra forældrene og hos jer, lyder det som om at det skift, der er fra favn og ned i seng, er for voldsomt for hende lige nu. Hun kan ikke komme videre i søvnen, men vågner op og søger jer og har naturligt svært ved at falde i søvn igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Mit forslag er derfor at du prøver at amme hende, men prøver af få brystet væk fra hende lige før hun sover helt. Og så lader hende sove, hvor hun er. Altså som sagt lægger dig med hende i dobbeltsengen - naturligvis sikrer dig at hun ikke kan trille ned og at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt - og så lader hende sove der. Når du om aftenen selv går i seng, så kan du amme hende igen og først derefter flytte hende til egen seng tæt på din. Her vil hun sove så dybt, at hun er lettere at flytte og du vil stadig kunne berolige hende med dine hænder, nærhed osv. så hun mærker at du er der og at hun ikke er alene.

Når du ammer hende i din seng, så prøv at lirke brystet ud af munden på hende lige før hun sover helt, så I når dertil, hvor hun ammes, slipper, smiler til dig, triller om på siden og sover. Når I når dertil, så bliver det lettere for hende at kunne falde i søvn uden brystet og i barnevogn eller egen seng :)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce