Annonce

Annonce

Svar: Søvnvaner - 8 mdr.


5. august 2013

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Eva

Tak for dit brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu og det er helt naturligt at hun kan søge brystet lidt ekstra. Derfor er det rigtig flot, at det er lykkes jer at få skruet ned for amningerne og det lyder rigtig fint, at hun nu begynder at kunne sove et lidt længere stræk, uden at du behøver give hende brystet :)

De fleste børn vil i 7 måneders alderen have brug for 4 amninger i døgnet (tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften) og i 8-9 måneders alderen kan skrues ned til 3 amninger. Disse 3 amninger ligger ofte godt placeret inden middagslur, aften og sen aften, men hvis mor starter på arbejde og barnet skal passes om dagen, så kan de også ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Alternativet kan være at give barnet en flaske inden middagsluren - det kan gøre det lettere for andre at passe og det sikrer samtidig at barnet får en vis mængde mælk og måske, at man som mor ikke behøver amme 3 gange om natten. Det vil jo naturligt være sådan, at behov for mælk = væske jo skal dækkes og hvis ikke det dækkes nok i dagtimerne, så skal det dækkes på ydertidspunkterne ...

I 10-12 måneders alderen vil de fleste børn trives med 2 amninger og de vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen. Du skriver at du gerne vil stoppe natamningerne og jeg håber dette giver lidt idé om, hvad der er realistisk. Det er naturligvis også en mulighed at give flaske sen aften - flasken kan jo gives af far og på den måde kan du gå tidligere i seng og få nogle sammenhængende timer, før jeres datter måske har brug for brystet kl 04 eller lignende...:)

Når hun søger brystet om natten, så vil det være en rigtig god idé at du stadig ammer, men at du gør amningen kortere og kortere, så hun tilsidst kan undvære mælken. Altså at hun stille og roligt lærer at sove uden brystet/mælken, men på en tryg og omsorgsfuld måde, så brystet ikke bare fjernes fra den ene dag til den anden og hun bliver helt ulykkelig.

At amme hende kortvarigt betyder at du skal lade hende die, men så forsøge at lirke brystet ud af munden på hende. I starten søger hun det igen, og det får hun, dier igen, falder til ro og du lirker det atter ud. Det skal du måske gøre 5 gange, måske flere og det er helt okay.

Samtidig med at du gør dette, så skal du prøve at berolige hende ved at holde hende i hånden, kærtegne hende, holde din hånd på hendes hofte, når hun ligger ved siden af dig, så hun lulles lidt, beroliges lidt og stille og roligt skal hun så lære at komme ...


Annonce

... videre i søvnen netop med disse kærtegn og uden at du behøver give brystet. Brystet lirkes altså ud, og erstattes af de andre ting og stille og roligt kan brystet helt undværes.

Det vi være helt naturligt at hun til at begynde med stadig vil have brug for at komme over til dig, få brystet, mærke dig, din nærhed - og derefter vil hun have brug for at komme over til dig, mærke dig osv. men kunne undvære brystet og tilsidst vil hun kunne sove videre i egen seng, ved at du lige hjælper hende med beroligende hænder osv. Og ja - nogle gange er det rigtig fint at far tager over, fordi han netop kan give nærhed, fysisk kontakt og ro, men ikke kan amme. Men I skal prøve at vurdere om hun kan klare sig uden brystet eller om hun har brug for det, men brug for det mere og mere kortvarigt i en periode, før hun helt er klar til at undvære det :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hun er i separationsfasen nu og det betyder at hun har rigtig meget brug for dig og naturligt også søger dig ekstra om natten. Hun er igang med at øve sig i at være på afstand af dig, bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd og for at kunne gøre dette, er hun nødt til at føle sig fuldstændig sikker på at du er der for hende. Man kan ikke separere sig, hvis man ikke er knyttet til .. Derfor vil hun lige nu søge dig ekstra meget og kan på en gang både virke klyngende og også afvisende. Om dagen vil hun op, så vil hun ned, så vil hun op og ned igen. Hun græder måske når du går ud i køkkenet og lader hende være alene i stuen og om natten reagerer hun også - netop ved at søge dig, søge brystet ekstra og det er vigtigt at du her giver hende nærhed, men trapper behovet for mælken ud :)

Jeres datter lyder til at have en "tidlig søvnfase". Det betyder at hun står tidligt op og naturligt derfor sover tidligt hele dagen igennem. Det må hun gerne. Hun lyder til at trives med denne rytme. Det betyder dog at hun naturligt vil have brug for en 3. lur sidst på eftermiddagen, fordi dagen ellers bliver for lang for hende. Det er altså helt okay at hun har brug for 3 lure og stadig ikke kan nøjes med to. Det er synd for hende, hvis hun skal være vågen i 4-5 timer om formiddagen, når hun tydeligvis er træt og parat til at sove før - så jeg synes du skal putte hende til en tidlig formiddagslur, når hun viser behov for det. Hun vil højst sandsynligt på et tidspunkt selv begynde at vise tegn på ikke længere at have brug for helt så meget søvn om dagen og lige nu skal hun have lov til at sove.

Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce