Annonce

Annonce

Svar: Kan ikke finde ro


12. juli 2013

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære AG

Tak for dit brev - det lyder som om at jeres datter er rigtig godt igang med sin udvikling og i det store hele trives rigtig godt - dejligt!:)

Hun er nu 7 måneder gammel og lyder til at være godt med motorisk. Det er naturligvis rigtig dejligt, men det gør at hun har svært ved at slappe af, når hun skal sove. Hun har svært ved at finde fysisk ro i kroppen, hun føler sig rastløs og har svært ved at ligge stille og lade roen komme over sig. Derfor er det rigtig godt at I forsøger at hjælpe hende med dette, når hun skal sove og det er rigtig fint at I prioriterer at sidde hos hende.

Det er vigtigt at puttetidspunktet er rigtigt og det kan naturligt variere efter om hun har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen. Nogle gange skal hun måske puttes ½ time før og andre gange ½ time senere, for at være mere parat til at sove. I må her prøve at vurdere fra dag til dag.

Mælk skal stadig indgå som en fast del af hendes putteritual og jeg vil foreslå jer, at I forsøger at give hende flaske liggende - det har den fordel at hun ikke oplever at få flaske i jeres favn og derefter blive flyttet fra favnen og ned, hvor hun skal sove. Mange børn bryder sig ikke om dette skift og bliver urolige og ekstra vågne af det, så at give hende flaske og lade hende falde mere eller mindre i søvn med denne, kan være en rigtig god idé.

Jeg vil foreslå jer at fjerne den ene side af tremmesengen og koble hendes seng til jeres seng. Naturligvis sikre jer at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det giver jer mulighed for at putte hende i egen seng, imens I selv kan være i dobbeltsengen. I kan altså ligge ved siden af hende, give hende mælk, masser af nærhed og fysisk kontakt, samtidig med at hun lærer at sove i sin seng. Det er her vigtigt at elevere hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt, det kan I gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under hovedenden på madrassen, så hele madrassen løftes lidt.

Hvis hun har brug for at være meget tæt med jer, når hun skal sove, men ikke har brug for at være i favn, så kan I også give hende flaske imens hun ligger ved siden af jer i dobbeltsengen og lade hende falde i søvn der. Igen naturligvis sikre jer at hun ikke kan trille ned. Og inden I så selv går i seng sen aften, så kan hun få en flaske mere og derefter sove videre i egen seng, som stadig er koblet til jeres seng.

Det kan nogle gange hjælpe til fysisk ro, hvis hun får et bad om aftenen. Det er her vigtigt at badet ligger godt en time før putning, hvis det skal have effekt. Og det vil være rigtig godt at I bruger tiden efter aftenbadet til at frottere hende godt i håndklædet, smøre hende med lidt creme, give hende lidt massage osv. fordi det alt sammen er med til at gøre at hun efterfølgende bedre kan slappe af i kroppen.

Derudover spiller dagens rytme naturligt også ind på hendes evne til at overgive sig til natten og du fortæller at hun normalt får mælk før ...


Annonce

... hver lur - dette skal stille og roligt ændres og det vil ofte være passende med fire flasker i 7 måneders alderen. De fire flasker anbefaler jeg ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre, måske i mors seng.

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Puttes til formiddagslur (uden flaske)

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden og vand af kop.

Powernappen springes ofte over


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med en kartoffelbåd fra ovnen, kogte blomkål- og broccolibuketter mv. Udgangspunktet bliver mere og mere familiemad og det vil lige nu være rigtig fint med forskellige risretter med sovs - f.eks. boller i karry:) Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten, frotteres i håndklædet, masseres osv.

Puttes til natten med en flaske ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske

Når I giver hende flaske om aftenen i forbindelse med putning, så prøv at give den der, hvor I fornemmer at hun er parat til at sove - altså ikke alt for tidligt. Hun bliver naturligt afslappet, når hun får flaske og må godt falde i søvn - det I skal være opmærksomme på er, at hun når dertil, hvor hun slipper flasken, smiler til jer, triller om på siden og sover. Hun skal således ikke være spilvågen, når hun får flaske, men have den lige der, hvor den hjælper hende til at overgive sig til søvnen, uden at hun når at falde i søvn med den i munden. Det kan være svært at finde det rette tidspunkt, men prøv:)

I må naturligvis gerne forsøge med en sut, men det er ikke sikker at hun vil tage den til sig og bruge den som trøst eller til at give ro. Det er ikke alle børn, som har behov for dette, måske stilles hendes suttebehov fint via flasken og hun har ikke brug for mere. Nogle gange kan det hjælpe at koble sutten til en klud. I kan trække kluden igennem sutteringen, på den måde kan "suttekluden" blive en del af hendes putteritual - sutten kan hun ligge og gumle lidt på og på sigt kan kluden så give hende lidt ro. Det kan være et forsøg værd.

Nogle børn har glæde af at blive puttet i en sovepose - hvis I bruger en voksipose, duni-duo, slee-bee, drømmepose eller hvad de nu alle sammen hedder, når hun puttes i barnevognen om dagen, så kan det være en idé også at bruge den inde om aftenen. I skal her naturligvis sikre jer, at hun ikke får det for varmt. Nogle gange hjælper det at overføre de ritualer, der fungerer i dagtimerne, til om aftenen, fordi genkendelighed giver tryghed.

Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)

Og rigtig god sommer!:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annonce