Annonce

Annonce

Svar: Rykke dagsplan en time tilbage?


25. juni 2013

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære lillepigens mor

Tak for dit brev :)

I princippet kan man sagtens rykke en dagsplan 1 time frem eller 1 time tilbage. Det betyder ikke så meget, hvad tidspunkterne præcis er, hvis døgnet fungere og barnet, spiser, sover, er aktiv og i det hele taget trives.

Nogle gange kan det dog være en god idé at forsøge at lave en dagsplan, der minder nogenlunde om den plan vi normalt har - altså de tidspunkter og den mad, som vi spiser f.eks. til morgenmad, frokost og aftensmad. Bestemte fødevarer hører bestemte måltider til og derudover er det vigtigt at vores børn stille og roligt får en rytme, som passer til familiens rytme, hvor vi naturligt spiser sammen og derfor også får samme mad. Og på samme måde kan det være en god idé at arbejde på en rytme, hvor det passer nogenlunde med den rytme, barnet forventes på et tidspunkt at skulle have, når det skal i vuggestue, dagpleje eller lignende.

Hos jer ser det ud som om at dagsrytmen passer bedst, hvis dagen starter tidligt. Jeres datter får derfor morgenmad allerede kl 6.15 - hvilke hun måske også skal have, når hun skal passes ude på et tidspunkt og det er naturligvis helt fint. Det betyder dog at hendes øvrige måltider, så også kommer til at ligge tidligt og for at hendes frokost på sigt ikke skal ligge allerede kl 10 (som jo nok er mere formiddag end frokost), så vil det være rigtig fint at du nu begynder at introducere lidt mellemmåltider.

Mit forslag til en dagsplan, som I kan arbejde hen imod, ud fra de angivne tider og nuværende rytme, ser derfor således ud:

Morgen 6.15: Havregrød, vand af kop.

Flaske og puttes til første lur som nu

Formiddag 9:45: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Frokost 11: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15: Flaske

sover dagens 3 lur

Aften 17.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19-19.30

Sen aften 23: Flaske

Midt nat 02.15: Flaske

Jeg tænker at i løbet af den næste månedstid eller to, vil jeres datters rytme naturligt godt kunne ændre sig lidt. Hun vil begynde at være vågen i længere tid og vil også begynde at bruge sig selv mere motorisk. ...


Annonce

... Hendes søvn ændrer sig hele tiden lidt og hun vil måske begynde at sove lidt senere og også være vågen i længere tid imellem sine lure. Samtidig vil hun i 7 måneders alderen stille og roligt skulle have færre flasker og det vil ofte være passende med 4 flasker - disse vil ofte ligge hensigtsmæssigt tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Det betyder at hendes mellemåltid ofte vil blive lagt inden første lur som måske også vil blive lidt senere end den ligger lige nu og hendes frokost tidspunkt ændrer sig således også naturligt - så der går lidt længere tid imellem frokost og flasken inden middagsluren.

Så tiden arbejder altså også for jer, hvis det kan give lidt ro at vide det :) Og derudover håber jeg at ovenstående plan giver lidt idé om, hvordan I kan arbejde lidt videre lige nu:)

Da hun virker ret sulten kl 02, så lyder det som om at hun skal have lov til at beholde flasken på dette tidspunk - stille og roligt kan den måske flyttes lidt, så hun får et lidt længere søvnstræk efter kl 23 - modsat, så vil det måske hos jer gøre, at hun så spiser mindre morgenmad, og så er I jo lige vidt. De fire flasker hun skal have i 7 måneders alderen kan måske godt ligge kl 02.15, 12, 20 og 23, hvis det er sådan hun trives bedst - og igen, det kan også ændre sig og det må tiden så vise:)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Jeg tænker at i takt med at hun begynder at få lidt mere rigtig mad - grovere grødtyper som havregrød og øllebrød, mere varieret grøntsagsmos og kød/fisk, begynder at få mad i hånden, der også stimulerer hende anderledes, begynder at have mere aktive og længere vågenperioder og naturligt måske også begynder at sove lidt tungere i løbet af dagen - så vil hendes nattesøvn også blive påvirket og forhåbentlig i god retning :) Det er ikke kun mellemmåltiderne der spiller ind, men der er mange faktorer som påvirker.

I har en datter, der generelt sover lidt mindre end gennemsnittet og det er helt okay - og det er på samme måde okay, at I tager hende op af lur, når hun vågner og tydeligt ikke kan sove mere, men "bare" gerne vil lege, pludre og opleve. Ingen kan sove på kommando og I må gå ud fra at når og hvis hun vågner og virker frisk, så er det fordi hun er veludhvilet. Hvis hun vågner op, er ked af det, og stadig tydeligt træt, så skal I naturligvis prøve at få hende lullet videre i søvnen.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce