Annonce

Annonce

Svar: Ikke så nem at få puttet længere


24. juni 2013

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor til glad dreng :)

Tak for dit brev og fine beskrivelse af, hvad der sker hos jer lige nu.

I har gjort jer rigtig mange gode overvejelser og har afprøvet flere rigtige ting og intet af det synes at virke lige nu. Jeg tænker som I, at jeres dreng i forbindelse med vuggestuestart naturligt har rigtig svært ved at slippe dagen og overgive sig til søvnen. Alle de nye oplevelser, stimuli, som han får i løbet af dagen, er det svært at slippe - mentalt - og han er for lille til at I kan hjælpe ham med at få sat ord på dagen og på den måde få det bearbejdet.

Samtidig har han også en alder, hvor han naturligt ofte vil have en stor rastløshed i kroppen. Det er rigtig svært for ham at ligge stille, han vil have svært ved at finde fysisk ro og vil derfor rejse sig, tumle omkring, sparke dynen af osv.

Og så er der jo også det faktum, at han om dagen er adskilt fra jer, skal forholde sig til en masse nye voksne og nye børn og det gør ham naturligt ekstra tryghedssøgende og han har naturligt ekstra meget behov for at se jer, vide at I er der.

Det er fint at I har forsøgt med se-til-metoden og måske er der hos jer "blot" tale om en periode, som I lige nu skal igennem. Jeg tænker dog at I måske skulle prøve at putte ham senere, som I også selv har overvejet. Dette fordi det er vigtigt at holde fast i det ritual I indtil videre har haft, hvor han er blevet ammet, puttet, triller om på siden og falder i søvn. Det er sådan han forbinder det at skulle sove og det er super fint - men ...


Annonce

... lige nu så begynder han at lære, at putning handler om at skulle rejse sig, lege, hoppe rundt og I går frem og tilbage og det hele tager en time.

Og netop for at få brudt dette, så det ikke bliver til en vane for ham, at putning skal foregå sådan, så kan det være en god idé at putte ham så sent, at I kan regne med at han vil sove indenfor ca 15 minutter.

Samtidig med at I gør dette, så er det vigtigt at han ikke øger sit behov for søvn om dagen. Det er altså vigtigt at han ikke forlænger sin dagssøvn med en time, for så vil han naturligt ikke være lettere at putte om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Lige nu kan det faktisk også være tilfældet - at han faktisk sover længere lure om dagen, fordi han netop oplever så meget nyt og derfor også bliver ekstra træt. Det kan også være at han lige når at powernappe i bilen eller på cyklen på vej hjem fra institutionen - og det kan faktisk også påvirke hans nattesøvn og evne til at overgive sig til søvnen.

Når han begynder at kunne sove inden for kort tid og med amning, at I sidder der, holder ham i hånden, synger lidt for ham eller hvad I nu gør - og det atter fungerer fint, så vil det være rigtig godt at rykke puttetidspunktet stille og roligt frem. Det vil sige at i stedet for at I putter ham kl 21, så puttes han 20.45, så 20.30, 20.15 og tilsidst kl 20, som er et passende puttetidspunkt for ham.

Jeres rutiner med bad, godnatgrød (eller en banan ) er gode og må I meget gerne holde fast i.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce