Annonce

Annonce

Svar: Spytter maden ud igen


11. juni 2013

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Julie

Tak for dit brev :)

Da jeres børn er født før tid, så er det helt naturligt at de kan have brug for deres flaske lidt længere tid og at de også kan have brug for lidt ekstra tid, til at lære at tygge og komme igang med familiemaden. Det lyder dog som om at I er rigtig godt på vej og som om at det går stille og roligt den rigtige vej.

Det vil være helt naturligt at jeres børn får 2 flasker i døgnet, svarende til ca 400 ml mme. De to flasker kan ligge f.eks. aften og sen aften, inden middagslur og aften, eller aften og meget tidlig morgen. Det er lidt forskelligt, hvordan det passer bedst. Når de bliver 1 år (korrigeret), så kan I skære ned til 1 flaske i døgnet og så kan de i løbet af de næste måneder trappe helt ud af den og i stedet tilbydes lidt mælk af en kop.

Jeg sender lige her en dagsplan, som den kan se ud nu:

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller sødmælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En lille portion frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: tilbydes små rugbrødshapsere med forskellige smørbart pålæg, tilbydes også lidt stykker af godt kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet mos, rester fra aftensmaden eller det kan være mos fra frost eller glas. Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop mælk (eller en flaske) og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden. Tilbydes en lille portion tykmælk med revne æbler, frugtmos eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, almindelige børnevenlige retter - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Frikadellen kan gives i små stykker og kartofler moses med sovs. Gode retter kan være pasta med kødsovs, boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, lasagne osv. Forskellige ...


Annonce

... retter med hakket kød og sovs er en god idé. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød ca kl 19.30, som del af putteritualet.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften eller en gang i løbet af natten: tilbydes flaske nr. 2


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flasken bør trappes stille og roligt ud før de bliver 18 måneder og samtidig med at I gør dette, så skal et nyt ritual sættes i stedet. De kan få mindre og mindre i flaske og i stedet gå over til at få lidt mælk af en kop, sammen med godnathistorie osv. og I skal naturligvis også sikre dem væske nok (vand) i løbet af dagen.

Jeres børn kan sagtens tygge - tænder eller ej. Nogle børn fødes med tænder, andre børn får først tænder efter 1 års alderen og de kan alle lære at tygge:) Det vil være rigtig godt at I giver dem mad i hånden, som de selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. så de får øvet sig mundmotorisk. Det vil også være rigtig godt at I giver dem små bidder af mad ind i siden af munden, når I hjælper dem med at spise, så de med det samme tygger sammen på maden. Hvis hapserne kommer forrest ind i munden, så er det sværere for dem at føre dem til siden og tygge dem, og dermed bearbejde dem og de vil have lettere ved at få det galt i halsen.

Og hvis jeres datter har det bedst med meget små stykker, så lav dem små. Det er helt okay, bare hun øver sig. Brug sovs, som hjælper hende med at bearbejde maden bedre.

Måske vil det motivere jeres datter hvis hun lærer at spise med en gaffel. Det at hun ryster på hovedet, når I vil give hende mad, behøver nemlig ikke at betyde at hun ikke vil spise, men kan være udtryk for, at hun ikke vil mades, men vil spise selv. Prøv derfor at hjælpe hende med en gaffel, hjælp hende maden på gaflen, og lad hende selv føre maden til munden og spise den. Ha to gafler igang samtidig, så når imens hun spiser af den ene, så gør I den anden klar og så bytter I :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce