Svar: Mælk og forstoppelse - 15 mdr.
Kære Rikke
Jeg har også hørt, at især sødmælk kan give risiko for forstoppelse, og at det nogle gange kan være en idé at skifte over til letmælk i stedet.
Jeg har forsøgt at finde ud af, hvorvidt der er evidens for at sige at komælk generelt kan virke forstoppende og det er svært at finde noget præcist omkring dette.
Jeg kan se at Sundhedsstyrelsen i deres vejledning om kost til patienter i ernæringsmæssig risiko, skriver at der ikke er noget der tyder på at mælk virker stoppende, når det indgår i en blandet menu. Og det anbefales at patienterne stadig opfordres til at drikke mælk, fordi det giver både energi og væske - begge dele er med til at behandle forstoppelse. Derudover anbefales at man dyrker motion og er fysisk aktiv.
Der er naturligvis tale om noget andet, når det er børn og som udgangspunkt raske børn. I forhold til forstoppelse, så er der dog, uanset om man er barn eller voksen, evidens for at anbefale syrnede mælkeprodukter. De kan være med til at stabilisere den normale tarmflora og dermed holde maven igang naturligt. På samme måde kan nogle børn også have glæde af at få mælkesyrebakterier som en kur - det kan være BioGaia eller Bifiform mini-dråber - det kan I prøve at tale med ...
... lægen om.
Generelt tænker jeg, at det vil være rigtig godt, at du drøfter situationen med lægen - også når jeres dreng har døjet med forstoppelse så længe og lyder til at have haft behov for Movicol i længere tid.
Du skriver ikke hvor meget mælk eller hvilken type mælk din dreng drikker, hvis han drikker meget mælk, så kan du godt prøve at sætte hans indtag lidt ned og i stedet forsøge at tilbyde mere varieret kost. Du kan også godt give ham surmælksprodukter, for at se om det kan have nogen effekt. Det anbefales at han, med den alder han har, tilbydes mindst 350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt, ligesom han også skal spise ost, sovs osv. så hans behov for kalk bliver dækket.
Jeg synes ikke du skal fjerne mælk fra hans kost, uden at drøfte det med lægen, - men du kan godt prøve at nedsætte drikkemælken og øge hans indtag af surmælksprodukter, for at se om det vil gøre en forskel hos jer :)
Du kunne også tale med lægen om muligheden for at få en henvisning til en diætist, der måske kan hjælpe jer med at sammensætte en kost til din dreng, som både sikrer ham de næringsstoffer han har behov for og som samtidig gør at han ikke har så store problemer med forstoppelse.
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)
Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)
Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"