Svar: 6-års undersøgelse?
Kære L
Tak for dit brev :)
Det er rigtigt at børn i DK bliver set af skolelægen, når de begynder i skole. I nogle kommuner laves indskolingsundersøgelsen af sundhedsplejersken eller af skolelæge og sundhedsplejerske sammen.
6 års undersøgelsen indeholder ofte følgende:
- Barnet får lavet synsprøve, barnet ser på en tavle og barnet bliver farvetestet for at se om barnet er farveblind, man tester også om barnet kan se 3D.
- Barnet får lavet høreprøve og man drøfter om barnet har problemer eller har haft problemer med ørerne, og/eller med sit sprog.
- Barnet bliver ofte bedt om at tegne, barnet skal klippe med en saks, barnet skal ofte også gribe en bold og kaste en bold, barnet skal gå på en lige linje og barnet skal hoppe på et ben.
- Man drøfter om barnet kan cykle på en almindelig to-hjulet cykel.
- Barnet bliver målt og vejet og man vurderer barnets kurve, drøfter barnets aktivitetsniveau, hvor meget barnet sidder stille.
- Lægen lytter ofte på hjerte og lunger. Lægen lyser i barnets øjne, og kikker i barnets ører, lægen ser efter om drengebørns sten er i pungen.
- Man drøfter om barnet har nogen sygdomme, allergi og andre ting, der kan ...
... påvirke barnets hverdag. Det kan også være at barnet lider af ufrivillig natlig vandladning.
- Man drøfter barnets hverdag. Går barnet til noget sport eller andre fritidsaktiviteter.
- Man drøfter hjemmet, om forældrene er skilt, om der er søskende osv. Og man taler om hvis der er forskellige problemer i familien, som er vigtig for skolen at kende til.
- Man drøfter hvilke relationer barnet har - venner uden for hjemmet, i skolen og uden for skolen.
- Man drøfter barnets sovevaner og drøfter også barnets spisevaner.
- Man drøfter barnets parathed til skole. Og under hele samtalen vurderes det, hvordan barnet virker - hvordan udtrykker barnet sig, hvordan tager det imod en besked, hvordan reagerer det på de ting, der sker osv.
Du fortæller at jeres datter stortrives og at du fornemmer, at hun er rigtig godt med og at I ikke umiddelbart har nogen problemer, som I synes er relevante at dele med en læge. Måske kan noget af ovenstående give dig en idé om, hvorvidt der er noget I lige skal have tjekket - f.eks. syn, farveblindhed - men det kan også testes andre steder, hvis I skønner det relevant :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder