Annonce

Annonce

Svar: 12 mdrs med dårlige sovevaner


29. maj 2013

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære meget fortvivlede mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig og der er, som jeg ser det, flere ting der spiller ind hos jer. Derfor kan du heller ikke løse jeres udfordringer med søvnen fra den ene dag til den anden, det sker stille og roligt, små skridt af gangen.

Det første jeg vil foreslå er, at du arbejder på at få skabt en helt fast dagsrytme. Det vil sige fast tidspunkter, hvor din datter spiser og hvor hun sover hele dagen igennem - og det betyder også at I skal stå op til en fast tid om morgenen, ligesom hun skal puttes til en fast tid om aftenen.

Det er vigtigt at I starter dagen til samme tid hver dag uanset om det er hverdag eller weekend og at hele dagens rytme forsøgt kørt ens. Jo mere ensartet rytme du kan skabe (faste spise og sove tidspunkter), jo mere vil hun begynde selv at fornemme behov for søvn, og jo lettere bliver det at få hende til at sove, når det er sovetid.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller letmælk af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden at gumle på selv. Tilbydes også gerne lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30, sover måske en kort lur, der ikke varer mere end 45-60 minutter og det er helt okay.

Frokost 11-11.30: Rugbrødshapere eller anden form for fiberholdigt brød med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende. Må også meget gerne få varm mad til frokost - kød, fisk, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad, som du hjælper hende med at spise. Hun kan selv spise med fingrene og med en gaffel men du hjælper hende med skemaden. Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop letmælk af kop og puttes derefter til middagslur - her er klokken måske 13-13.30 - hun må gerne sove i klapvogn/barnevogn. Må her gerne sove et par timer, hvis hun kan - men hun skal op før kl 16.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk eller lignende med revne æbler, frugtmos mv. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad - spiser det samme som jer - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Mad der smager af noget som som udfordrer hende, der skal være mad i stykker og moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød, som fast del af putteritualet, sammen med en kop mælk (den vil senere overtage flasken).

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Jeg tænker at denne plan vil kunne hjælpe dig med at få skabt nogle dagsrutiner og rytme, ...


Annonce

... som på sigt vil hjælpe jer :)

I forhold til at få flaske, så skal den naturligt trappes ud stille og roligt men lige nu er det helt fint at den indgår som en fast del af hendes putteritual. Jeg vil anbefale at hun får flasken i sin seng, så hun ikke oplever det skift at flytte fra favn og ned i sengen. Hvis hun får flasken, hvor hun ligger, så vil hun kunne falde i søvn, hvor hun er og det kan være mere trygt og roligt.

Det er vigtigt at hun ikke falder i søvn med flasken, men slipper den, kikker på dig, smiler, triller om på siden og falder i søvn :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I forhold til at hun skal lære at sove i sin seng og også lære at falde i søvn selv, - så vil jeg foreslå at du kobler hendes seng til din seng. Du kan evt. fjerne den ene side af tremmerne i hendes tremmeseng og sætte sengene sammen, naturligvis sikre dig at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Men det kan være en måde at lære hende at sove i egen seng, samtidig med at du er lige ved siden af, kan berolige hende med dine hænder og nærhed, lægge en hånd over på hende osv. så hun kan mærke dig. Og du behøver ikke stige ud af din seng i løbet af natten. Samtidig kan hun kravle over og putte sig ind til dig, hvis hun drømmer, vågner og har brug for dig og det er kun fint at give hende denne tryghed. Det er aldrig en dårlig vane at gøre sit barn trygt.

I det hele taget, så er det med at "falde i søvn selv" lidt noget mærkeligt noget, for børn har brug for at vi er der for dem, når de skal sove. Det er rigtig svært at slippe dagen og alle oplevelserne og det er svært at give slip på mor og far. At skulle overgive sig til søvnen er altid forbundet med adskillelse og det kan små børn naturligt ikke ret godt med. Det er derfor helt naturligt at vi lige skal bruge 15 minutter hos dem, tale lidt om dagen, holde i hånd, læse en godnathistorie, synge en godnatsang eller lignende.

Din datter er stadig så llle at hun ikke forstår, hvor du er, når hun ikke kan se dig. Hun forstår ikke at du er i et andet rum og hun kan heller ikke forholde sig til tid, så hun aner ikke, når du går, om du er væk i 5 minutter eller i 5 timer. Derfor græder hun naturligt ulykkeligt, når hun ikke kan se dig, hun føler sig forladt og alene. Og derfor skal man ikke gå fra hende, men i stedet lære hende stille og roligt, at hun trygt kan sove, fordi du er der og passer på hende.

Du fortæller at hun er rigtig svær at aflæse, det er svært at tyde hendes træthedstegn og jeg håber at min dagsplan hjælper lidt på vej her og giver lidt idé om, hvornår hun måske er putteklar, skal spise osv. Jeg håber dette hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce