Annonce

Annonce

Svar: Aftensmad og tiltagende kræsen


11. maj 2013

Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære M og M

Tak for jeres brev :)

Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer og jeg vil gerne dele lidt tanker med jer.

For det første vil rigtig mange børn omkring 1.5 års alderen begynde at spise langt mere selektivt - de putter ikke alt i munden og det er ofte mere interessant at lege med maden, at studere jeres reaktion osv. end det er at spise. Dertil kommer at rigtig mange børn i denne alder er trætte sidst på dagen. De bruger sig selv rigtig meget både motorisk og mentalt hele dagen igennem og de har rigtig svært ved at overskue aftensmaden, fordi de er trætte på det tidspunkt. De har ofte også behov for at sidde lidt på skødet, brug for ekstra fysisk kontakt og nærhed og at de kan nogle gange være rigtig svært at få barnet til at sidde på den høje stol og koncentrere sig om aftensmaden og det at spise.

Det kan nogle gange hjælpe, hvis barnet har en stol, som det selv kan klatre op på, så barnet føler at det har "lidt mere styr" over spisesituationen. Det kan ofte også hjælpe, hvis barnet får lov til at holde mor eller far lidt i hånden, hvis man hjælper barnet med at spise og ikke kræver at barnet skal spise selv (selvom barnet godt kan), ligesom det kan hjælpe at lade barnet smage lidt fra forældrenes tallerken.

Det er naturligt at jeres dreng foretrække visse fødevarer fremfor andre - det er således helt naturligt at han spiser mest, hvis han får ting, som han særligt godt kan lide og det er generelt en god idé at I sørger for, at der er mindst en ting på tallerkenen, som han kan spise. Så kan han gå igang med at spise, når maden bliver serveret og får på den måde nogle gode rutiner omkring måltidet med på vejen - at man spiser, når ...


Annonce

... man sidder på sin stol og at man spiser noget at det der serveres.

Det kan være en god idé at servere maden adskilt, evt i en tallerken med rum, så der ligger lidt forskellige fødevarer i hvert rum. Hvis han spiser flest pastaskruer, så giv ham det og når de så er spist og han beder om flere, så kan I f.eks. sige "du må gerne få flere pastaskruer, men du skal lige spise lidt frikadelle også" eller lignende - sådanne små krav må I gerne stille, hvor I jo samtidig anerkender at han spiser sin pasta og er glad for at spise. Men I skal ikke kræve at han spiser alt hvad der er på tallerkenen - det er okay at han den ene dag spiser mere pasta og næste dag spiser noget andet. Det der er vigtigt er at I søger for at han generelt hele dagen igennem og over flere dage i træk spiser lidt fra alle fødevaregrupper.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Og så skal I prøve at planlægge aftenmåltidet til tidligere, så der går længere tid imellem at han tilbydes aftensmad og godnatgrød. Det er helt okay at han får lidt grød inden sengetid, men der bør gå 1 time eller mere imellem at han tilbydes det ene og det andet - han har en alder nu hvor han naturligt bliver mere og mere bevidst og han vil godt kunne lukke munden for maden hvis han ved at der følger en grød efter som I hjælper ham med at spise og som glider let og ubesværet - netop fordi han jo også er træt, så er det dejligt at blive madet og grøden derfor ofte at foretrække fremforo familiemaden der kræver lidt mere af ham selv ...

Så aftensmad f.eks. kl 18, derefter i bad, som også giver et afbræk i måltidet og så en godnatgrød kl 19.30, hvorefter han så kommer i seng, ville være rigtig godt.

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce