Annonce

Annonce

Svar: Søvn og vuggestue opstart


11. maj 2013

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sara

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre at A er glad for vuggestuen og at indkøringen forløben nogenlunde problemfrit.

Det er helt naturligt at hun lige nu ændrer søvnvaner. Hun kan både have behov for at sove mere og virke mere træt, hun kan også have svært ved at sove, have ekstra svært ved at overgive sig til søvnen og kan også sove lettere, drømme mere og derfor sove mere uroligt. Det hænger alt sammen med til at starte i vuggestue og skulle bearbejde alle de nye indtryk og oplevelser.

Og samtidig med dette, så har hun også problemer med ørerne og øresmerter. Det gør naturligt ikke søvnen lettere, tvært imod. Et eller andet sted, er der således lige nu tale om en periode, som I "skal overleve" og samtidig også tale om en periode, hvor I skal gøre det som virker og som er nødvendigt, men uden at I får skabt nogle vaner og rutiner, som kan give jer yderligere udfordringer senere hen.

Det er her f.eks. en god idé at hun stille og roligt lærer at sove uden at behøve flaske, for at falde i søvn og derfor vil det være rigtig godt at I begynder at skære ned i mælkeindtaget om formiddagen, så hun til sidst kan undvære flasken her. Det vil sige at både I og pædagogerne i vuggestuen kan begynde at give hende lidt mindre mælk og til sidst arbejde på at putte hende uden at hun behøver flasken.

De tre flasker hun skal have i døgnet vil meget fint kunne ligge inden middagslur, aften og sen aften - og flasken tidlig morgen kl 04, er hun jo selv igang med at sige fra, så det er rigtig godt. De nætter, hvor hun søger den kan du også prøve at give hende ganske lidt, så hun stille og roligt lærer at undvære - du kan også give hende lidt vand i stedet for mælk.

Du kan godt prøve i en periode, om det vil hjælpe hende at powernappe eftermiddag - det kan være et forsøg værd, men det ...


Annonce

... er ikke sikkert at det vil virke. Der sker dog ikke noget ved at prøve. Det kan dog også godt være at hun vil begynde at sove en kortere formiddagslur i takt med at formiddagsflasken fjernes og at hun i stedet vil begynde at sove en længere middagslur. Hvis hun begynder at sove lidt længere til middag, så vil hun naturligt også bedre kunne klare sig igennem eftermiddagen og vil måske også kunne blive puttet lidt senere - så igen er der måske tale om en periode, som hun naturligt vil vokse fra, netop fordi der sker nogle ændringer i løbet af dagen ...

Hendes behov for flaske om natten kan godt hænge sammen med øreproblemer, for det letter på smerten at sutte på flasken og kan derfor give lidt ro, så hun kan sove videre. I skal derfor naturligvis finde balancen mellem at give hende flaske og dermed ro og samtidig ikke gøre hende afhængig af flasken, så hun ikke kan sove uden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hun drømmer naturligt også ekstra meget lige nu og derfor er det rigtig godt, hvis du kan hjælpe hende med stillingsskift, beroligende hænder og nærhed, tæt fysisk kontakt osv. i stedet for at give hende flaske eller sut i munden. Hun vil stille og roligt lærer selv at skifte stilling - det lærer hun før hun selv kan finde en flaske og derfor er det helt okay at hjælpe hende med netop stillingsskift og også kærtegne hende lidt. Det er vigtigt at hun kan mærke jer og fornemme at I er der og ikke er forsvundet, netop fordi hun jo er adskilt fra jer i løbet af dagen. Det er derfor også rigtig fint at hun sover i soveværelset - nogle gange kan man med fordel fjerne den ene side af tremmesengen og koble sengen til jeres seng - så kan hun ligge i egen seng og du kan ligge i din seng, men kan stadig give hende en hånd at holde i, berolige hende osv.

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce