Svar: Opstartstidspunkt og sygdom
Kære mor
Tak for dit brev og alle dine tanker - og hvor er det dejligt at I overvejer om I skal have et 3. barn :)
Jeg kender ikke til at der er lavet undersøgelser omkring den årstid børn fødes på og antallet af sygedage, så om man kan tale om en sammenhæng her, tør jeg desværre ikke sige. Det er dog rigtigt at det især er i efterårs- og vintermånederne at sygdommene florerer og man kan derfor godt forestille sig, at børn lettere bliver syge, hvis de starter institution i efterår og vintermåneder.
Generelt bliver børn dog ofte mere syge i forbindelse med store skift i deres liv, det kan være hvis barnet f.eks. skal starte i dagpleje eller vuggestue, hvis I flytter osv. Simpelthen fordi det at flytte eller skifte dagsrutiner i sig selv er en stresspåvirkning for et lille barn og på sigt vil stress i kroppen sætte immunforsvaret lidt "på baghjul". Dertil kommer, at når barnet begynder at komme mere uden for hjemmets fire vægge, så bliver barnet naturligt påvirket af mange forskellige bakterier og vira - og alt sammen noget som barnets immunforsvar ikke har mødt før, hvorfor barnet igen lettere bliver syg. Derfor oplever mange at netop institutionsstart medfører sygedage.
Det spiller dog også ind, hvor gammelt barnet er og så vil det sandsynligvis også spille ind, hvorvidt barnet er første barn eller om barnet har ældre søskende. Er der tale om et ...
... enebarn, så vil bombardementet af vira og bakterier godt kunne virke større, når barnet kommer ud, end hvis barnet har ældre søskende, der "slæber sygdom med hjem". Man kan altså godt forestille sig at et barn med større søskende vil kunne blive mere syg imens barnet stadig er hjemme, fordi det lille barn naturligt udsættes for smitte fra de ældre søskende ...
Hygiejne, om barnet udsættes for rygning osv. spiller naturligt også ind på barnets immunforsvar og evne til at stå imod sygdom - der er mange faktorer som gør sig gældende.
Det er naturligvis rigtig dejligt, hvis man kan planlægge at få et barn på det tidspunkt af året, hvor man synes det passer bedst ind i familie, hverdag osv. Men for de fleste er det ikke muligt at planlægge sig ud af dette - og slet ikke at planlægge sig ud af sygdom. Jeg tænker at det er rigtig dejligt at få et barn, - uanset om det er en forårs-, sommer-, efterår- eller vinterbaby :) Der er både fordele og ulemper ved at få børn på alle årstider. I skal naturligvis gøre som I synes vil være bedst og det lyder rigtig fint at forsøge i efteråret og så håbe på et forårs eller sommerbarn - og viser det sig så at tage længere tid at blive gravid end du håbede på og I ender med at få en lille julebaby - så er det også rigtig dejligt at få en baby i december :)
Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at følge lidt med på sidelinjen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.