Brev:
Et rytmebarn
Kære Helen
Tak for dine forrige meget, meget brugbare svar!
Nu er jeg her igen, for selvom jeg som andengangsmor nyyyyyyder den udeblevne panik over en lille rød prik på kinden, og visheden om, at et barn godt kan sove en time mere end statistikkerne siger, uden der er noget galt, så er det stadig meget at være i tvivl om :-)
Min yngste dreng sover, som jeg har skrevet tidligere, rigtig godt, og på faste tidspunkter. Meget faste.
Man kan simpelthen nærmest stille klokken efter ham, og sådan har det været længe. Der har altid være forskel på nat og dag, og jeg har aldrig oplevet, at han har været vågen om natten for andet end at spise.
Han er simpelthen på alle måder glad, skøn og dejlig.
Til gengæld er hans rytme så fast, at hvis vi ændrer bare en smule på den, så går der lidt kuk i den. En aftale, eller et besøg der konflikter lidt med hans rytme, betyder at han bliver en noget ked-af-det dreng. Han er altså aldeles ufravigelig i hans krav om søvn på bestemte tidspunkter, og det kan selvfølgelig være lidt udfordrende, når man har en femårig i forvejen og dermed en hverdag med mange tidspunkter der også skal overholdes :-)
Mit spørgsmål er derfor: Bør jeg sno og bøje mig og resten af familien i et forsøg på at lade ham overholde sine tidspunkter, eller er det okay, at vi forsøger at "opdrage" ham til at være mere ...
... fleksibel?
Jeg har helt dårlig samvittighed over overhovedet at overveje, at ændre på noget der fungerer så fint for ham - men det kan som sagt være lidt udfordrende for blandt andet storebror.
På samme måde kan han godt virke lidt følsom over for oplevelser.
Han kan godt reagere ved at pylre (jeg hader det ord, men kan ikke komme på et bedre) hvis vi har ham med til for mange ting - og det er altså ikke fordi vi er ude til noget hver dag. Det er jo svært med sådan en lille størrelse, men jeg har bare en fornemmelse af, at han har meget brug for 'ro på'. I virkeligheden er han nok bare født som sindig nordjyde, og jeg har jo alverdens lyst til at værne ham, og efterkomme den fornemmelse - omvendt - igen - har vi jo en børnehverdag nu, der betyder, at jeg ikke kan tilbyde ham helt samme babysymbiotiske verden, som storebror fik. Der er bare mere gang i den.
Igen er mit spørgsmål, er det ok, at "opdrage" ham til at være med? Indtil nu, er det et langt stykke hen af vejen lykkes os, at far har kunnet tage med storebror de fleste gange, når han har skullet noget - og så er vi lidt sjældnere af sted alle fire. Ingen af delene er jo i virkeligheden noget stort problem, men jeg tænker selvfølgelig over, hvordan vi gør det bedst for alle parter. Derfor glæder jeg mig til at høre dine tanker om det.
De bedste - og meget taknemmelige - hilsner!
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
Viden om børn:
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.