Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove alene - 16 mdr.


2. april 2013

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære fortvivlede forældre

Tak for jeres brev :)

Det lyder som om at der er rigtig meget uro og ofte højrøstede stemmer fra jeres nabo og det her rigtig godt, at I har taget jeres datter ind til jer når hun er vågnet og tydeligt har været ked af det og haft svært ved at komme videre i søvnen. Det er fint at hun på den måde har oplevet trygheden ved at I stadig er der og at det ikke er jer der skændes.

Og det lyder også som om at det har virket. I hvert fald fortæller I at lillepigen sover betydeligt bedre, når hun sover sammen med jer. Når hun sover sammen med jer, så hører I hende stort set ikke hele natten, men når hun sover for sig selv, så skal I ind til hende flere gange i løbet af natten - nogle gange nærmest hver time. Der er for mig at se ingen tvivl om at jeres datter sover bedst i samme rum som jer, fordi hun der føler sig mest tryg og jeg synes derfor I skal overveje, hvordan I kan indrette jer bedst.

Jeres naboers skænderier kan I jo ikke ændre på, med mindre I har mulighed for at flytte på et tidspunkt .. Og derfor må I forsøge at skabe de rammer, som gør at I alle tre sover bedst muligt. Det kan være fint at holde fast i at hun skal puttes i egen seng om aftenen, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove - men måske skal hendes seng være i soveværelset, hvis der er plads til det. På den måde kan hun både lære at sove i egen seng og samtidig også få den tryghed, der er nødvendigt for at hun sover godt, netop fordi hun sover i samme rum som jer.

Det vil også give jer mulighed for at berolige hende med lyd. I kan f.eks. sige "sshh-sshh" eller "såå-såå", eller "nat-nat skat" eller lignende. Små ord som I normalt bruger, når I trøster hende og når hun skal sove. Hun kan med sin underbevidsthed på den måde registrere at I er der og det kan hjælpe hende videre i søvnen uden at hun behøver vågne yderligere op og uden at blive for ked af det.

Det er altså for mig at se ikke et spørgsmål om "hvor længe hun skal ligge og græde, før det går over i rigtig gråd", men derimod et spørgsmål om at få hende beroliget med det samme og få hende videre i søvnen, så hun ikke bliver for ked af det, men netop i stedet hjælpes videre i søvnen..:)

Hendes tremmeseng kan ...


Annonce

... med fordel kobles til jeres seng, så den ene side tages af og hun kan på den måde ligge i egen seng og I kan være ved siden af hende, lægge en hånd over på hende og lade hende mærke jer, give hende en hånd at holde i osv. når hun har behov for det - men uden at I behøver stige ud af jeres seng. Igen kan hun lære at sove i egen seng og samtidig få den nærhed og ro, som gør at hun sover bedst muligt.

Hun kan godt klynke i søvne, fordi hun drømmer, ligesom hun også kan grine, fordi hun drømmer noget sjovt. Hvis I oplever at hun græder og klynker meget, når hun sover, så er det netop rigtig godt at lade hende mærke at i er der, sige lidt beroligende ord eller slet ikke sige noget, men bare lige kærtegne hende lidt, så hun fornemmer at hun ikke er alene. Ikke tage hende op, vække hende osv. men netop ved at lade hende fornemme jer, få hende videre i søvnen.

Hvis hun græder ulykkeligt, så skal I naturligvis tage hende op, trøste hende, vugge hende osv. hvad hun nu har brug for - men ellers er det rigtig fint at arbejde på at få hende videre i søvnen, så hun ikke er for ked af det. Hun skal ikke ligge og græde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis hun sover i egen seng på eget værelse, græder og er vågen og tydeligt ked af det, når I kommer ind til hende, så vil hun naturligvis have brug for at komme op, blive holdt om og nogle gange vil I ikke kunne putte hende i seng igen - I kan forsøge, men har hun brug for at komme ind til jer, så skal hun naturligvis have lov til det. Men igen - dette kunne måske undgås, hvis I kunne lade hende sove sammen med jer i soveværelset, dog i egen seng ....

Nogle forældre vælger at have en madras på gulvet i børneværelset og sover så der i en periode, for på den måde at vænne barnet til at sove hele natten på eget værelse. Det kan I naturligvis også forsøge. På den måde vil I jo også kunne berolige hende med lyde og kærtegn og så samtidig holde fast i at hun sover i egen seng på eget værelse - og hvor meget naboernes støj så forstyrrer, må I prøve at vurdere. Måske kan hun godt lære at sove fra det, fordi hun stille og roligt lærer at det jo ikke er jer, hun hører og lærer at hun stadig kan være helt tryg ...

Jeg håber at ovenstående tanker hjælper jer lidt videre.

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce