Annonce

Annonce

Svar: Afviser totalt skeen


11. marts 2013

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Charlotte

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som en rigtig god idé at give din datter mad i hånden. Det vil være godt at starte alle måltider med lidt, som hun selv kan sidde og gumle på, opbløde med spyt, sutte og gnaske - det er ikke så meget, fordi hun skal have noget i maven. Det handler mere om at lære hende, at det at spise er spændende og rart. Det sætter også gang i enzymerne og stimulerer til lidt sult og samtidig så styrker det hende mundmotorisk.

Det er vigtigt at du hjælper hende med at holde fokus omkring det at spise og det vil være en rigtig god idé at du sætter hende i den høje stol foran dig. Du skal sætte hende lidt ud fra bordet, så du kan sidde direkte foran hende og du skal holde skålen med mad i den ene hånd og skeen i den anden. Se på hende, fang hendes blik og hjælp hende med at holde fokus ved at bruge din mimik og dine lyde.

Det vigtigt at du ikke lægger bånd på dig selv, men lader hende spejle sig i dig og det du gør. Du skal åbne din mund, når du f.eks. siger mam mam, så åbner du naturligt din mund - "Hej skatterpige, mmm, mam mam mam, mmm dejlig mad" - åbne munden, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm uden for meget pause imellem.

Når hun så bliver fanget af noget og mister fokus, så giv hende den pause, giv hende lidt at drikke og fang hendes opmærksomhed igen "hov, ja der var lige en bil uden på vejen, brr sagde den", "skal du have lidt vand, det var godt", "er du klar igen, skat, se her, mmm mam mam" - åbne munden, ind med skeen... hele tiden hjælpe hende til at holde fokus om det, det drejer sig om.

Du skal prøve ikke at fokusere på mængden hun spiser og sige til dig selv at det ikke gør noget, at hun kun spiser få skefulde. Det er bedre end ingenting og det er vigtigt at I får en fast rytme omkring det. Det gør lige nu ikke noget hvis der kun glider 3-5 skefulde ned hver gang, hvis hun så også tilbydes lidt brødskorper og lignende i hånden og så får en god oplevelser og rutine omkring det at spise.

Du må også meget gerne variere mellem færdiglavet og hjemmelavet grød og det samme med grøntsagsmos og frugtmos - du kan lave det selv og du kan variere med mos fra glas eller frost. Lige nu er det godt, hvis du prøver med lidt forskelligt, for netop at give hende smagsvariation og også pirke til hendes nysgerrighed her.

Det er vigtigt at hendes mave fungerer. Hvis hun har tendens til forstoppelse skal maven holdes godt igang. Og det er rigtig godt at du stadig ammer. Det er her naturligivs vigtigt at hun får den mængden mælk hun behøver, men samtidig skal hun heller ikke have så meget mælk, at det fylder for skemaden - og et eller andet sted, så lyder det lidt som om at hun faktisk får en del mælk hos dig ...

Jeg kan ikke helt ud af dit brev se om du ammer fra et bryst eller ofte fra begge bryster. Du kan f.eks. om formiddagen godt prøve at amme fra et bryst i stedet for to, ...


Annonce

... hvis du plejer at amme fra begge sider, du kan også prøve om du helt kan springe formiddagsamningen over i en periode, for at se om det vil give mere appetit til frokost. Du skal naturligvis stadig amme tidlig morgen og inden middagslur og i løbet af dagen ...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 8: Tilbydes lidt frugt i hånden og lidt grød evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes fra et bryst eller amningen afkortes eller springes måske over og puttes til formiddagslur måske kl ca 9.30

Frokost 11-11.30: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, og du følger efter med lidt grøntsagmos, gerne med lidt kød eller fisk i mosen, vand af kop.

Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes til middagslur ca kl 13.

Eftermiddag 16: Tilbydes frisk frugt i hånden, lidt frugtmos og vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og powernapper måske eller springer den måske over.

Aften 17.30-18: Tilbydes igen lidt brødskorper, agurk eller lignende i hånden, og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Efterfølgende kan hun stadig sidde med ved bordet og gumle på noget imens I spiser jeres mad.

Ammes rigtig godt og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Med hensyn til flaske, så er det ikke sikker at I får hende til at tage imod denne med den alder hun har. Hun er rigtig glad for brystet og amningen fungerer godt og der er stor forskel på at sutte på en flaske og die af et bryst. Derudover så smager modermælkserstatning meget anderledes og måske kan hun ikke lide det.

En måde at lære hende flaske på, kan være at bruge udmalket modermælk, så smagen er noget hun kender og noget hun synes om. Det kan også være en idé at bruge en flaskesut, der ligner den sut hun måske bruger. Nogle har glæde ved at bruge en elastisk flaskesut, det laver blandt andet Pigeon. Andre har glæde af at bruge Medela Calma, der er udarbejdet sådan at barnets sutteteknik minder meget om måden der dies på brystet.

Det kan nogle gange være en fordel at lade far give flaske, da han ikke forbindes med amning. Det kan også nogle gange være en god idé at give flaske sen aften, fordi jeres datter måske vil acceptere den, hvis hun får den mere eller mindre sovende....

Men ellers så er det rigtig fint at du er glad for at amme og måske skal I "bare" holde fast i at det er sådan, når I begge nu nyder det :) Antallet af amninger vil naturligt blive skruet ned i takt med at hun bliver ældre. Det vil således ofte være passende med 4 amninger i døgnet i 7 måneders alderen og 3 amninger i 8-9 måneders alderen og 2 amninger i døgnet i 10-12 måneders alderen ... På den måde bliver det naturligt på sigt også lettere at komme lidt hjemmefra og lade hende passe af andre:)

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce