Svar: Søvnmønster 1 årig
Hej med dig
Tak for dit brev :)
De fleste børn vil, når de er 1 år gamle, have brug for gennemsnitligt 13 ½ times søvn i døgnet - nogle sover lidt mere, andre sover lidt mindre.
Søvnen vil ofte være fordelt sådan at barnet sover to lure dagligt - en kort formiddagslur og en længere middagslur, ofte 2 ½ - 3 timer samlet i løbet af dagen og en nattesøvn på ca. 11 timer.
Jeres datter sover ofte formiddagslur fra 9-10, ofte 45-60 minutter. Hendes middagslur ligger fra 13-15 og varer ofte et par timer, måske lidt mere. Og så sover hun nattesøvn fra 19-06 - altså 11 timer. Det lyder helt perfekt og lige efter bogen. Hun sover som hun gennemsnitligt har behov for og du bør derfor ikke ændre noget.
I løbet af det næste halve år vil hun sandsynligvis af sig selv stille og roligt begynde at afkorte sin formiddagslur mere og vil nogle gange begynde at vægre sig mod at sove, når hun puttes der. Det kan være tegn på at formiddagsluren nogle dage kan springes over og hun begynder at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Det sker ofte inden hun bliver 18 måneder, men der er således også flere måneder endnu - og det vil være rigtigt synd for hende, hvis I begynder at fjerne denne lur. Hun har brug for den lidt endnu :)
Det ændrer sjældent noget på stå op ...
... tidspunktet at putte hende senere i seng. Tværtimod, så vil hun komme til at mangle søvn og blive ked af det og pylret og det har ingen af jer glæde af - og slet ikke lige nu hvor hun naturligt har brug for at sove ekstra for at komme sig over sygdom :) Hvis du gerne vil have hende til at gå senere i seng og sove længere om morgenen, så skal hele hende rytme ændres - hele dagens rytme skal der flyttes på og som udgangspunkt skal man ikke ændre på noget der fungerer - og jeres datter trives med sin nuværende rytme :)
Hvis hun begynder at få tendens til at vågne kl 04.30, så tag hende ind til jer og hjælp hende videre i søvnen ved at I sover sammen. Giv hende også meget gerne en godnatgrød om aftenen, som en del af hendes putteritual, efter badet og før flasken. Det kan mætte hende lidt ekstra og sikre at hun ikke vågner om morgenen, fordi hun er sulten :)
Hold aktivitetsniveauet nede tidlig morgen, ikke tænde lys, ikke snakke for meget osv. så I signalerer at det er sovetid og ikke legetid. I skal prøve at holde fast i at det er for tidligt at stå op kl 04.30 og det er her vigtigt ikke at give hende mad eller andet, fordi hun så kan vågne, fordi hun føler sult på dette tidspunkt. I sover og det skal hun også :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.