Annonce

Annonce

Svar: Sove i egen seng - 11 mdr.


13. februar 2013

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

Min holdning er, at man som udgangspunkt ikke skal ændre på noget der fungerer og hos jer lyder det, som om at I alle trives med nuværende rytme og ritualer. Samtidig er jeres dreng nu startet i dagpleje og han har derfor ekstra meget behov for at mærke jer og vide at I er der for ham og derfor behov for ekstra fysisk kontakt og nærhed, når han skal overgive sig til søvnen.

Det er udmærket at forsøge at putte ham i egen seng, og med den alder han har, kan I så småt forsøge med godnathistorie, sang, holde i hånden osv. Så han stadig mærker jer, ved at I er der, men også lærer at falde i søvn i egen seng. Altså stadig nærhed og fysisk kontakt men ud af favn. Det er på den måde godt at fortsætte med at forsøge at putte ham der, hvor I ønsker han skal sove, så han lærer at forbinde sin seng med søvn.

Hvis det ikke går og han kryber op til jer, har brug for jer, så skal han naturligvis have jeres nærhed og trøst. I kan så forsøge at putte ham i egen seng senere - evt. når I selv går i seng. Han behøver ikke sove i jeres seng hele natten, men kan på den måde godt lære at sove i egen seng. Stille og roligt vil han så godt kunne lære også at falde i søvn i egen seng - i hvert fald de fleste aftener.

Nogle gange kan I prøve at tage ham op et par gange og stadig forsøge at putte ham tilbage i egen seng. Altså starte med at sidde lidt med ham, få ro på, derefter putte ham i egen seng, hvis han protesterer og søger jer, så kommer han op, beroliges og puttes så tilbage i egen seng igen. "Op-ned" et par gange indtil han er tryg nok ved at være i sengen ved at I stadig er der og holder hænderne på ham. Nogle gange vil han kunne sove i egen seng på denne måde og vil blive tryg ved det, andre gange vil han blive for ked af det og så skal I naturligvis stoppe og lade ham falde i søvn hos jer - og så som sagt evt. flytte ham i egen seng senere på aftenen.

Nogle gange kan man med fordel give flasken i sengen, fordi den giver ham ro og han hjælpes til at slappe af og overgive sig til søvnen. Samtidig så oplever han ikke det skift der lige nu er mellem ...


Annonce

... favn og seng. Det er her vigtigt at fjerne flasken lige der hvor han smiler til dig, triller om på siden og sover. Så han ikke lærer at flasken skal være i munden, for at han kan sove.

Med den alder han har vil det også være rigtig fint at I begynder at give ham en putteklud, sovebamse eller lignende. De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de begynder at bruge en sådan bevidst og det kan netop være godt som substitut for jer. Han kan bruge den, når han er i dagpleje og ikke har jer hos sig. Den kan bruges, når han er ked af det og når han skal sove. Han kan på samme måde bruge den om aftenen og i løbet af natten.

Det vil være rigtig fint at I nu forsøger at trappe ud af den sene aftenflaske, så de aftener, hvor han har brug for den, får han den, men de aftener, hvor han kan undvære, ja så springer I den over. I kan også stille og roligt prøve at skære ned i mængden i flasken, så han får mindre og mindre og til sidst kan undvære.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det lyder lidt for tidligt helt at springe formiddagsluren over. Lige nu er det fint at han får lov til at powernappe om formiddagen - det er en vigtig lur. De fleste børn vil netop i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt og overgangen vil ofte netop ske ved at formiddagsluren bliver kortere og nogle dage måske kan undværes. Så længe han sover 20-30 minutter skal han dog have lov til dette, hvis I fjerner formiddagsluren for tidligt, så risikerer I at han sover om eftermiddagen i stedet for og det vil være uhensigtmæssigt i forhold til nattesøvnen.

Den "aftenpowernap" som du nævner, vil netop ofte opstår, fordi han ikke har sovet om formiddagen og det er sådan at søvn der ligger efter kl 16 ofte vil "æde" af nattesøvnen. Så enten bliver han meget svær at få i seng, han kan få en opvågning midt om natten eller han begynder at vågne meget tidligt om morgenen ...

Et bad om aftenen efter fulgt af en godnatgrød kan også være en god idé i denne alder og det kan hjælpe ham til større fysisk ro og til bedre at kunne slappe af og overgive sig til søvnen.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce