Svar: Madvaner
Kære Maria
Tak for dit brev :)
Når børn bliver omkring 1 år, så vil de naturligt ofte begynde at spise mere selektivt. Den naturlige lyst til at putte i munden, smage på ting og undersøge ting netop med munden forsvinder og derfor smages der heller ikke længere på alt mad.
Samtidig så vokser jeres dreng ikke længere helt så meget og hans appetit vil ofte være nedsat. Det betyder at det er vigtigt stadig at tilbyde ham mange små måltider hele dagen igennem, så hans energibehov stadig dækkes, men at du skal acceptere at han nogle gange spiser mere end andre gange. Hans appetit varierer og det skal den have lov til :)
Du skal stadig hjælpe ham med at spise. Han vil sandsynligvis ikke selv kunne spise af en ske, så her skal du hjælpe ham. Det går dog fint med at spise med fingrene og han vil også kunne spise med en gaffel, så det vil være godt at give ham mulighed for dette og så kan du følge efter med lidt på en ske også :)
Du må godt holde mad i hånden og prøve at putte det i munden på ham, for at han kan smage og finde ud af at han skal spise - men du skal naturligvis ikke presse ham og du skal ikke tvinge ham til at smage på maden :)
Det er en god idé at du giver ham valgmuligheder, så han sammen med f.eks. rugbrødshapserne til frokost får små stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), kogte grøntsager, kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg, rejer eller lignende. Nogle dage spiser han måske mest majs og pasta, dagen efter spiser han så mest brød og æg og det er helt okay.
Det er dig der styrer hvad han kan spise og hvad tilbuddet er og du bør servere sund mad for ham. Han bør derfor ikke få slik, sodavand, kage osv. Naturligvis må han få lidt af lagkagen på sin fødselsdag, hvis I skal have det, men i ...
... hverdagen er det dig der styrer hans indtag og dermed også at han spiser sundt.
Jeg er lidt i tvivl om, hvad du mener med at give efter for de usunde madvarer. Hvis han er bevidst om at der er kiks i skabet og han selv opsøger dette, så skal du måske flytte kiksene .. Hvis I spiser slik og usunde ting, som I ikke synes han skal have, så spis det ikke foran ham, men når han ikke ser det. Prøv som udgangspunkt ikke at give ham usunde fødevarer, men hold jer til det sunde. Trænger han til noget sødt, så give ham lidt frugt, frugtmos, frugtgrød med mælk, en portion yoghurt med revne æbler eller lignende i stedet, så den søde smag tilfredsstilles, men med noget sundt.
Mit forslag til en dagsplan til et 1 årigt barn ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, vand eller letmælk af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30: Varm frokost bestående af kød, fisk, grøntsager, ris, pasta, sovs eller kold frokost med rugbrød, suppleret med stykker af kød, fisk, grøntsager, æg osv. Vand af kop.
Middagslur
Eftermiddag 15: En portion tykmælk, A38 eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop.
Før aftensmad: En tallerken med lidt grønt - agurk, rød peberfrugt, avokado, tomat, majs eller lignende imens aftensmaden gøres klar.
Aften 18: Familiemad, børnevenlige retter - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand eller letmælk af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Godnatgrød
Amning, flaske eller mælk af kop og puttes til natten ca kl 19.30-20, har evt. brug for at få en tår vand i løbet af natten.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!