Annonce

Annonce

Svar: Sutteflaske/bryst


7. februar 2013

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Birgitte

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder fint at du både ammer og giver flaske. Nu hvor du starter arbejde og din datter skal passes både eftermiddag og aften, vil det være godt og også nødvendigt at hun får flaske, når du ikke er hjemme. Det vil være meget svært at dække hendes behov for mælk og væske, hvis hun ikke får flaske. Og det bliver meget svært for andre at passe hende.

Hun kan få udmalket modermælk i flasken og hun kan også få modermælkserstatning. Du kan give begge dele. Der er i forhold til allergi ikke problemer med at give modermælkserstatning med den alder din datter har og hun kan få helt almindelig erstatning.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen drikke mellem 800-1000 ml mælk i døgnet og derudover få vand af kop sammen med deres skemad. De vil ofte trives med 6 amninger eller flasker i døgnet - tidlig morgen, inden formiddagslur, inden middagslur, eftermiddag, aften og sen aften. Netop i 6 måneders alderen begynder mange børn at kunne sove igennem om natten og behøver således ikke mælk midt nat. Det er dog en forudsætning at de får mælk og mad nok hele dagen igennem, ellers vil de naturligt søge det om natten.

60 ml mælk af gangen lyder ikke af meget og måske handler det om at hun skal have lidt mindre skemad eller at der skal gå lidt længere tid imellem at hun tilbydes skemad og tilbydes flaske. Mit forslag til en dagsplan til et barn på 6 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes/flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (evt. jerntilskud) frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til formiddagslur 9-9.30

Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med agurk, brødskorper eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur ca kl 13. tidspunktet varierer lidt efter hvor lang en formiddagslur hun tager.

Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Ammes/flaske

Powernapper evt.

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres også her med agurk, brødskorper eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten ca kl 20. ...


Annonce

... Tidspunktet her kan variere efter om hu sover 2 eller 3 lure i løbet af dagen

Sen aften 23-24: Ammes/flaske og begynder herefter at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se af denne plan, så er rytmen lavet sådan at hun tilbydes skemad, når hun vågner af en lur og mælk inden hun sover næste lur. På den måde gives der bedst plads til begge dele. Mængden af skemad skal også holdes nede, så hun stadig har plads til mælk i maven.

Når hun afviser flasken efter 60 ml, så lad hende komme op, bøvse af, skift hende evt. og snak lidt med hende og tilbyd så flasken igen inden hun så puttes til at sove. Det at lave et lille afbræk i måltidet kan nogle gange gøre at hun så spiser lidt mere og derefter så også sover en bedre lur :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når du har fri så må du gerne amme hende - det er vigtigt for at opretholde din amning. Jo mere flaske hun får nu, jo mindre vil du naturligt amme og jo mindre mælk vil du producere. Der er derfor en risiko for at din mælkeproduktion stopper og at amningen derfor stopper ... Da det stadig er vigtigt for dig at amme, så kan det være en god idé at lægge til, når du er hjemme, så hun får stimuleret brystet godt der. Du skal dog være indstillet på at hun måske vil foretrække flasken - det er en risiko, som er der, når situationen er som den er - men det er så også okay - du er en ligeså god mor, selvom du ikke ammer :)

Du kan også med fordel malke ud med brystpumpe og give din egen mælk i flaske. Det at stimulere med brystpumpe, når du ikke er hjemme - altså på de tidspunkter, hvor hun normalt vil amme, når du er hjemme, kan være med til at opretholde din mælkemængde. Hvis du ikke kan bruge brystpumpe på dit arbejde, så kan det være svært at opretholde mælkemængden tilstrækkeligt. Generelt gælder at en brystpumpe ikke kan stimulere brystet ligeså godt som din datter.

Det må også anbefales at I giver flaske en gang i døgnet, selvom du er hjemme, hvis du vil være sikker på at hun kan finde ud af begge teknikker og ikke pludselig fravælger flasken helt og derfor ikke kan passes af andre. Hos jer er det jo nødvendigt at hun vil tage imod den flaske og får sit behov for mælk dækket og kan passes - også selvom du gerne vil prioritere amningen.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce