Svar: Børnesydomme - Røde hunde
Kære Lene
De fleste børn kan sidde før de lærer at kravle. Hvordan er din datter til at sidde? Jeg tænker om hun sidder frit og om hun fra siddende stilling kommer op i kravlestilling og fra kravlestilling tilbage til siddende stilling, hvis hun gør det, så kommer det andet efterhånden.
Det er jo en proces og øvelse gør mester. I kan hjælpe hende med at bevæge sig rundt på jer, når I ligger på gulvet, I kan gynge hende i en baby-gynge (ikke en hoppegynge) og I kan hjælpe hende ved at holde hende i hænderne, når hun ligger på ryggen og lade hende selv trække sig op at sidde.
Med hensyn til Røde hunde, så er det rigtigt at små børn godt kan få røde hunde, det er dog sjældent da de fleste børn idag jo bliver vaccineret, som du skriver, i 15 mdr´s alderen. Risikoen for at hun er smittet er altså lille. Hvis din datter har fået røde hunde så kræver det derfor at hun har haft kontakt til en person som havde sygdommen. Røde hunde overføres fra den syge til den raske igennem dråber, f.eks. når en hoster eller nyser. Dråberne når frem til mund, hals og næse og ...
... sygdommen spreder sig til resten af kroppen.
Der kan gå mellem 2-3 uger fra man bliver smittet og til sygdommen bryder ud. Derudover vil hun virke lidt forkølet og få ømme og hævede lymfeknuder i nakken. Selve udslættet viser sig som ganske små blegrøde eller let brunlige pletter, som i ansigtet og måske også på kroppen hurtigt flyder sammen. Udslettet starter ofte omkring ørerne og breder sig derefter ned over kroppen. Det kan veksle fra time til time og det er væk igen i løbet af to-tre dage.
Der findes ikke noget decideret behandling mod røde hunde og det smitter også før at sygdommen bryder ud. Har man først haft røde hunde, så får man det ikke igen.
Selvom din datter ikke virker synderligt påvirket, så synes jeg fortsat at du skal kontakte lægen. Nu er det week-end, men jeg synes alligevel at du skal ringe og konferere med vagtlægen. Jeg har ikke mulighed for at se det udslæt din datter har og problemet er at børn kan have udslæt af mange forskellige årsager. Det vil derfor være relevant at en læge ser på din datter.
Fortsat god bedring med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.