Annonce

Annonce

Svar: Mælk og putteritual


23. november 2012

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

De ca. 600 ml mme i døgnet, vil ofte være fordelt på 3 flasker, altså så din dreng får 180-200 ml mælk i hver flaske, som f.eks. ligger inden middagslur, aften og sen aften. Mælken bør blandes korrekt efter anvisningen på pakken og bør ikke fortyndes. Mælk gives for sig, vand gives for sig :)

Behov for yderligere mælk gives via grød og mos, det kan også gives som ost, sovs, en lille portion tykmælk, lidt smagsprøver af sødmælk af en kop eller lignende. Og behovet for væske dækkes af vand, der gives til måltiderne og som tørstslukker ind imellem ved behov.

Trøst gives ikke via flasken hele tiden, men i stedet med nærhed, fysisk kontakt, kærtegn og også meget gerne en sut og nogle gange måske med afledning ..:) Så når du skriver at 600 ml ikke er nok til at dække hans behov for putning/trøst, så tænker jeg, at det er noget, I nu skal arbejde på. Han skal altså nu lærer at blive puttet til f.eks. formiddagsluren uden at få mælk først, ligesom han skal lære at sove om natten, uden at få flaske hele tiden. Han skal lære at putte sig og blive trøstet uden at få flaske, men i stedet med et nyt ritual - det handler om søvnassociationer.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Det er uhensigtsmæssigt, hvis jeres dreng er afhængig af flaske eller afhængig af at komme op i din favn og blive vugget i løbet af natten, for at kunne sove sammenhængende ...

Jeg har i mit tidligere brev sendt et forslag til en dagsplan, så du kan se hvordan de 600 ml kan fordeles og at flasken inden formiddagsluren nu forsvinder. Det er helt okay hvis han om aftenen har brug for 250 ml og inden middagsluren kun drikker 150, - bare han samlet får sit behov for mælk dækket. Det er dog uhensigtsmæssigt hvis han drikker 250 ml x 4, da han så samlet får 1000 ml mælk i døgnet. Når han er 8 måneder gammel, er det vigtigt at du holder mængden af mælk på et niveau, som giver plads til anden og mere sufficient mad.

Det er som udgangspunkt vigtigt at du starter med at tilbyde ham ...


Annonce

... skemad og mad i stykker, så han får rigtig mad og vand af kop og inden han så puttes til middagslur og til aften og nat, så får han så sin flaske med mælk. Har han brug for ekstra væske, så tilbydes han vand.

De fleste børn vil i 12-14 måneders alderen begynde at nyde at få en godnathistorie og med den alder jeres dreng har nu, hvor han er 8 måneder gammel, vil han sandsynligvis have mere glæde af at I sidder lidt hos ham, holder ham i hånden, måske synger lidt eller kærtegner ham lidt. Når man giver flaske, så er der den fordel at den netop kan gives i sengen, så han får lov til at falde i søvn, der hvor I ønsker han skal sove og ikke først falder i søvn i jeres arm og derefter flyttes. Derfor kan det være udmærket at give flasken i sengen lige nu - så han puttes med flaske, stille sang, kærtegn, holde i hånden, han slipper flasken, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn.

Og ja - det betyder så at han lige nu får børstet tænder før han får flaske og sådan er det nødt til at være. Det er dog vigtigt at du/I stadig børster tænderne, så de er helt rene før han får sin mælk - jo renere tænderne er, jo bedre er det, for det nedsætter stadig risikoen for at mælkesukkeret skader tænderne.

Det anbefales at flasken stoppes ved 1 års alderen blandt andet for at skåne tænderne - her kan eet godnatritual i stedet være aftenbad, godnatgrød, mælk af kop, tandbørstning, putning og godnathistorie/sang ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når han skal puttes til formiddagslur, så vil det være en rigtig god idé at give ham et mellemmåltid lige før putning og her gerne give ham lidt frugtbåde eller lignende at gumle og sutte på, så han stadig får lidt fornemmelse for at sutte og bruge sin mund, før han skal sove. Herefter kan han sættes op i barnevognen og I kan køre en tur og han kan kikke på verden og du kan putte ham, når han viser sig parat til at sove. På den måde kan han lære at sove uden at få flaske først :)

Så jeres dreng skal altså nu skæres ned i antallet af flasker, så han får 3 flasker i døgnet og samtidig skal han nu lærer at sove formiddagslur uden at få flaske. Når han bliver 10 måneder, skal I skære yderligere ned, så han kun får 2 flasker i døgnet - disse to flasker vil ofte ligge inden middagslur og til natten eller de kan ligge f.eks. aften og meget tidlig morgen og dermed forsvinde helt i løbet af dagen.

Læs også meget gerne mine bøger "Helens bog om børn og søvn" og "Helens bog om børn og mad" :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce