Svar: Tvillinger og søvn - 9 mdr.
Kære frustrerede og lettere desperate forældre
Tak for jeres brev og tillykke med de dejlige piger :) Og velkommen til.
Det er altid en udfordring at have tvillinger, men naturligt en ekstra stor udfordring når de sover forskudt og har meget forskelligt søvnmønster ... Og det lyder umiddelbart som en rigtig god plan hos jer, at arbejde på at de så vidt muligt sover, er aktive og spiser på nogenlunde samme tidspunkt i løbet af dagen. Det er rigtig fint at I forsøger at skabe en nogenlunde fast rytme - selvom det er svært, så lyder det stadig til at virke rimelig godt og det bliver rart for både jer og dem på sigt ...
I forhold til A, der har rigtig svært ved at overgive sig til søvnen, så kan man gøre to ting. I kan enten forsøge at putte hende senere, så hun får mulighed for at bruge sig selv lidt mere motorisk, tumle rundt og blive aktiveret også mentalt inden hun skal sove. Hun må godt blive puttet ½ time senere end sin søster, hvis hun så derefter har lettere ved at sove og er mere parat.
Men I kunne også gøre det, at I puttede hende først, man lod hende sidde op til at starte med, så hun ikke "tvinges til at ligge", men gøres klar, sættes i sengen eller i barnevognen, hvor hun nu skal sove og siddende der, kan hun så følge med i at søster puttes. Hun kan se at I gør søster klar, se søster falde til ro og kan på den måde spejle sig og se at det er "sovetid" nu - det kan nogle gange virke bedre, end at putte hende senere :) Og når søster så er puttet, så kan I gå hen til A og ...
... hjælpe hende til fysisk ro, som I allerede gør - eller måske vælge at lade hende sidde lidt mere og selv finde ud af at lægge sig og putte sig, netop fordi der ikke er underholdning men kun tegn på at man skal sove :)
Med hensyn til B, som vågner efter ca 30 minutter, så lyder det som om at hun enten vågner fordi hun har ondt eller vågner fordi hun har svært ved at skifte søvnstadie.
Det kan være en idé at få tjekket om hun kan have ondt i ørerne eller om hun f.eks. har blærebetændelse. Hvis hun f.eks. har tendens til at tisse, når hun har sovet lidt og slapper af i hele kroppen og det så gør ondt at tisse, så kan det være det som vækker hende ...
Det kan dog og så tænkes at hun har rigtig svært ved at skifte søvnstadie og det ses hos nogle børn - det er heldigvis noget de normalt vokser fra ...:) Det er her vigtigt at I forsøger at hjælpe hende videre i søvnen med det samme, står parat, holder hænderne på hende, evt. giver hende en sut eller lignende, kærtegner, holder i hånd osv. Nogle af de ting I også gør når I putter hende, så hun med det samme hun er ved at vågne kan mærke at I er der og derfor kommer mere roligt videre i søvnen. Det kan også nogle gange være en god idé at give ekstra mælk. Nogle børn har brug for at få en ekstra amning netop lige der, hvor de skal skifte fra et søvnstadie til et andet, og den ekstra amning gør så, at de netop kommer videre ind i den dybere søvn og herefter sover længere.
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med dem begge :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...