Annonce

Annonce

Svar: Skemad


13. november 2012

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at du har kunne bruge mit sidste svar og at du synes det går lidt bedre :)

Når du trapper ned i antallet af amninger i 7 måneders alderen, så foregår det normalt ved at amningerne om dagen erstattes af mellemmåltider. Ofte vil det være amningen om formiddagen, der forsvinder først og i stedet for at amme inden lur, så tilbydes din datter lidt frugtmos og vand af en kop. Amningen om eftermiddagen er ofte næste amning der fjernes og her erstattes med lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping og vand af kop.

Hvis din datter stadig ammes om natten, så fjernes natamningen ofte ved at afkorte amningen mere og mere, så hun tilsidst helt kan undvære og i stedet bruges et andet putteritual - kærtegn, holde i hånden, beroligende ord eller lignende. Om natten trappes altså ofte ud på en lidt anden måde end om dagen.

Det er helt okay at du i overgangen stadig ammer om eftermiddagen - altså både giver lidt grød/frugtmos og også stadig ammer, netop for at sikre at mælkeindtaget bibeholdes så hun ikke behøver søge det om natten. Det er bedre at hun ammer om eftermiddagen end kl 03 om natten :) Der skal naturligvis også være plads til at hun nogle gange kan være mere tørstig og vise ekstra behov for brystet og andre dage ikke har behov - på den måde er du nødt til at være lidt fleksibel :)

Når det er sagt, så kan du dog ikke regne med at din datter selv signalerer om hun har brug for mere eller mindre mad eller mere eller mindre mælk. Derfor er du ...


Annonce

... nødt til at styre tingene lidt - så nogle gange skal du holde lidt igen med skemaden, så hun ikke spiser så meget, at hun ikke vil tage imod brystet. Og andre gange skal du ikke tilbyde brystet, men i stedet tilbyde lidt skemad og vand, fordi du ved, at hun nu har brug for dette. Uden at børn skal puttes i kasser, så er det her at mine dagsplaner ofte hjælper, fordi det giver lidt idé om, hvor meget mad skal fylde i forhold til mælk, netop så din datters behov sikres bedst muligt :)

Appelsinbåde i hånden vil jeg normalt give uden skræl, så båden er blød og så hun kan sutte saften ud af den og så der samtidig er lidt hold på den. Appelsinbåde med skræl synes jeg personligt også har tendens til at give svie omkring munden ...

En melonbåd ville jeg godt kunne vælge at give med skræl, netop for at hun bedre kan holde den og styre den - men hun må også gerne få melon uden skræl - her er du nødt til at forsøge dig frem. Vælger du at give frugt med skræl, så køb altid økologisk, så du er sikker på at der ikke er sprøjtemidler i skrællen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Æble, pære og lignende vil jeg ikke give med skræl, da den type skræl meget let sætter sig fast i halsen. I det hele taget vil jeg passe meget på med at give hård frugt som netop æble, fordi det knækker let.

Frugtmos som mellemmåltid er små mængder - ½-¾ dl. vil normalt være passende for et barn i 6 måneders alderen og så lidt vand af kop og frisk frugt i hånden at gumle på ved siden af:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce