Annonce

Annonce

Svar: Dagsplan 6 mdr


7. november 2012

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære lidt trætte mor :)

Tak for dit brev .. måske skulle du få familien til at sende mine bøger over til dig, så du har glæde af dem, netop fordi I nu bor uden for Danmarks grænser ...:)

Nu hvor din dreng bliver 6 måneder, så vil det være rigtig godt at øge hans indtag af skemad og begynde med flere typer grød og grøntsagsmos. Han må f.eks. meget gerne begynde med de grovere grødtyper som havregrød og øllebrød, han må gerne begynde at få mad i hånden som han selv kan sidde og gumle på. Han må også meget gerne få grøntsagsmos, der tager udgangspunkt i de grøntsager I andre spiser og han skal stille og roligt igang med kød og fisk i grøntsagsmosen.

Grøntsagsmos kan du fra 6 månedersalderen lave af alle grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv. Også f.eks. græskar kan bruges og rodfrugter med smag er ofte et hit.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Det er en god idé at forsøge at skabe en rytme, hvor han får skemad, når han vågner og stadig ammes inden han skal sove. Det vil være en rigtig god idé at du holder mængden af skemad nede, så han har plads i maven til både skemad og mælk - det vil sige at det er bedre at du giver ham f.eks. ½-¾ dl grød eller mos, vand af kop og så ammer ham inden lur - i stedet for at han f.eks. spiser 1-1½ dl skemad og han så afviser brystet eller ikke drikker mælk nok hos dig. Det er vigtigt for at han begynder at kunne sove et lidt længere søvnstræk om natten, at han får både mad og mælk nok hele dagen igennem.

Det vil være rigtig fint at tilbyde ham 3 måltider skemad dagligt og det vil også være rigtig godt at give lidt frugt som mellemmåltider.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes i mors seng og sover videre hos dig.

Morgen 7: Grød og tilbydes nu lidt havregrød eller lignende, vand af kop.

Formiddag 8.30: Frugtmos (jerntilskud anbefales i DK), frisk frugt i håndenn at gumle på selv, vand af ...


Annonce

... kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl 9 som nu

Frokost 11: Grøntsagsmos og stille og roligt skal du så begynde med lidt kød eller fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker eller andre lidt hårde brødskorper, agurk eller lignende, som han selv kan gumle på. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 15-16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden og ammes også ofte om eftermiddagen

Powernapper evt - det kommer helt an på hvor lang en middagslur han tager og hvor tidligt eller sent den ligger

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres igen med brødskorper, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster. Du kan også gøre det, du gør lige nu, at du ammer ham to gange i løbet af aftenen - det er helt fint.

Midt nat 03: Denne amning skal I stille og roligt arbejde på at trappe ud, så han kan undvære brystet midt nat. At sove igennem, når man er 6 måneder vil være at sove 5-6 timer uden at få mælk ... F.eks. fra kl 23.30 til 05/06 ...

Han kan sidde i høj stol, når du giver ham skemad. Når han sidder er det kortvarigt og når han begynder at falde forover eller til siden, så er det fordi han er træt i ryggen og har brug for at komme ned på gulvet, og hvile sig igen.

Han må også gerne sidde i sin barnevogn - igen, når han falder til siden, så er han træt i ryggen. Er der ryglæn i barnevognen? Så skal du i givet fald bruge det. Så kan han ligge sig tilbage og hvile sig, når han har brug for det og han kan trække sig op at sidde, når han har styrke til det og lyst til det.

Han skal have sele på i sin barnevogn og bør derfor ikke ligge på maven i barnevognen. Han er en stor og stærk dreng nu og det er for farligt, hvis han triller ud af vognen - han kan pludselig trække sig op ved barnevognens kant eller et andet barn kan tage fat i vognen side, så den vipper - så der skal sele på nu :)

Han er for lille til at du kan begynde at rykke en masse på hans rytme. Det er dog meget sandsynligt at rytmen ændrer sig lidt i takt med at han begynder at spise mere skemad, sove lidt mere rytmisk dagen igennem osv. så på den måde arbejder tiden også for jer ...:)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce