Svar: Den der godnatflaske
Kære mor, far og lille Isabel
Tak for jeres brev :) Det lyder som om at det går rigtig godt hos jer og som om at indkøring i dagpleje osv. er gået rigtig godt. Dejligt! :)
Hvor er det dejligt at det er gået så fint med at undvære drømme flasken! Krydser fingre for at det går ligeså fint med at fjerne flasken inden aftenputningen :)
I første omgang er det vigtigt at erstatte med noget andet og at gøre dette gradvist. Det betyder at man ikke skal "tage en kold tyrker", men i stedet give hende et nyt og på sigt ligeså dejligt putteritual, som flasken er lige nu.
De fleste børn vil når de er mellem 12-18 måneder begynde at have glæde af en godnathistorie, ligesom de ofte også i denne alder begynder at tage en putteklud eller puttebamse til sig. Og det kan være en rigtig god idé at I stille og roligt introducerer dette - sammen med flasken, så hun får begge dele.
Næste skridt er så at bibheolde de nye ting som godnathistorie, puttebamse osv. og så trappes mængden af mælk i flasken stille og roligt ud, så hun får mindre og mindre og vænner sig til at drikke mindre.
Det kan være en god idé samtidig med dette at indføre en godnatgrød om aftenen, som en del af putteritualet, fordi I på den måde sikrer at hun ikke er sulten, når hun bliver puttet.
Næste skridt er så at erstatte flasken med en kop mælk i stedet - hun har stadig sin ...
... puttebamse, puttes stadig med godnatistorie, nærhed osv. som hun plejer og hun får også stadig lidt mælk - men nu af en kop.
Og til sidst når I så til at mælken helt forsvinder, evt. give vand i stedet (det er bedre for tænderne) og det øvrige ritual er stadig som det plejer at være.
Så en gradvis introduktion af et nyt ritual, samtidig med at I gradvist nedtrappet behovet for flasken. Flasken bør trappes ud et sted mellem 12-18 måneder.
Når jeres datter bliver et år, så vil hendes behov for mælk og dermed kalk blive dækket ind, hvis hun får mellem 350-500 ml mælk dagligt. I dette indtag tæller alt det hun får - mælk i grød og mos, letmælk hun kan drikke af en kop, en portion yoghurt, sovs til maden osv. Ost er også en rigtig god kilde til kalk og det vil være godt, hvis hun tilbydes lidt ost hver dag.
Hendes behov for mælk og kalk vil således normalt blive dækket ind, hvis hun får et glas mælk morgen og aften, får en portion yoghurt eller lignende surmælksprodukt om eftermiddagen, får lidt mælk i sin grød, spiser lidt ost og sovs.
Hendes væskebehov skal dækkes via kop og den bedste tørstslukker er vand. Derfor er det godt stadig at tilbyde hende vand til måltiderne (så hun ikke kun tilbydes mælk) og også give hende vand som tørstslukker mellemmåltiderne.
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende :)
Og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Barselshotel
Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.
Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.
På et...
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.