Annonce

Annonce

Svar: Uro og urolig søvn


29. oktober 2012

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lunas mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeg er ked af at høre at I fik så voldsom en start, det var jo helt anderledes end I havde regnet med og på ingen måde noget I kunne have forberedt jer på. Så det er helt naturligt, at det har taget tid for at vænne jer til det og at det hele har siddet og sikker stadig sidder dybt i jer.

Det lyder som om at I er rigtig gode til at læse Luna og tolke på de signaler hun sender. Det lyder så godt, at I har prioriteret at give hende masser af nærhed, har holdt fast i at hun ikke skulle holdes af mange forskellige, men som udgangspunkt af jer og at I på den måde har skærmet hende, så verden ikke har været for overvældende, men så hun har fået tingene stille og roligt og i et tempo, hun har kunne kapere. Det ser I resultatet af nu, hvor hun tydeligt er blevet meget mere tryg og har mod på at møde verden :)

Du skriver at hun har taget rigtig god imod skemaden og du fortæller også at hun er begyndt at søge mælk ekstra om natten. Jeg tænker at du skal være opmærksom på at hun ikke spiser alt for store mængder skemad, for så drikker hun ikke nok om dagen. Og hvis hun ikke får sit væskebehov dækket tilstrækkeligt om dagen, så er hun naturligt nødt til at søge det om natten. Med den alder hun har nu, kan det derfor være bedre at hun f.eks. spiser ½ dl 3 gange dagligt og så drikker sin mælk, end at hun spiser f.eks. 1 ½ dl en gang dagligt og derefter afviser sin flaske eller ikke drikker nok.

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Morgen 8: Tilbydes ½ dl grød med frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl 9

Frokost 11.30-12: Tilbydes ½ dl. grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften 18: tilbydes ½ dl grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske

Midt nat 03: Evt. flaske, de fleste børn har brug for mælk om natten indtil de er ca 6 måneder gamle. At sove igennem i 6 måneders alderen svarer til at barnet sover 5-6 timer uden mælk.

Nogle børn har en rytme, hvor de får flaske kl 20, kl 02 og igen kl 06 og det er helt fint, her ligger deres længste søvnstræk så mellem kl 20 og 02 og I må gøre det som umiddelbart virker bedst for jeres datter og jer.

Du skriver at du ofte giver hende sutten, når hun vågner om natten og her skal du være opmærksom på at hun godt kan få det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn. Det sker, hvis du per automatik kommer sutten i munden på hende, hver gang du hjælper hende med stillingsskift, putter hende med dynen, kærtegner hende for at berolige hende og hjælpe hende videre i søvnen. Derfor er det en rigtig god idé, at du forsøger at hjælpe hende til ro uden hver gang at give hende sutten i munden.

Når vi sover så slappes alle muskler i kroppen, også kæbemuskulaturen og ...


Annonce

... dermed falder sutten ud af munden. Vi veksler hele tiden mellem at sove let og sove dybt og derfor vil sutten naturligt falde ud af munden i løbet af natten. Men det er vigtigt at kunne komme videre i søvnens forskellige faser uden afhængighed af sut, for ellers så sker det, at man som forældre skal op en gang i timen for at give barnet sutten i munden ..

Barnet lærer på den måde at mor eller far kommer med sutten og at barnet ikke kan sove uden at have en sut i munden. Barnet lærer derfor også at vågne hver gang sutter falder ud af munden - og det er det, jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn... Jeres datter er stadig så lille, at det sandsynligvis ikke er det hun har, men I skal være opmærksom på om I er ved at bevæge jer derhen, hvor hun begynder at vågne hver time, for at få sutten i munden ...

Og så er der den motoriske uro .. Det kan nogle gange hjælpe at indføre et bad 1-1½ time før hun puttes til natten. Efter badet skal hun frotteres godt i håndklædet, masseres med lidt creme eller lignende, I kan cykle lidt med hendes ben, lade hende trække sig op i armene, først til siddende og derefter stående stilling osv. så hun bruger sig selv motorisk og også får massage og hjælp til ro i sine muskler.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan også være en god idé at svøbe hende i en sovepose. Der findes forskellige modeller, det kan være en voksipose eller lignende, hvis I f.eks. også bruger dette i barnevognen, det kan også være en sovepose med eller uden ærmer. Her findes der også forskellige modeller til meget forskellige priser, nogen er lavet med dyn, så de minder om en dyne, andre er i uld osv. Se f.eks. sleepybag.dk. Nogle børn vil finde større ro ved at sove i en eller anden form for sovepose.

Nogle børn har også brug for en kugledyne. Det er et hjælpemiddel og nogle sundhedsplejersker eller fysioterapeuten i kommunen kan have dem til udlån. Man kan også nogle gange leje en kugle dyne, det kan være billigere, for de er ret kostbare. En kugledyne bliver nogle gange anbefalet til børn med sanseintegrationsproblemer og den virker ved at stimulere sanserne og give barnet en øget kropsbevidsthed. Den er fyldt med plastikkugler, som kan være i forskellige størrelser og når barnet bevæger sig under dynen, så vil kuglerne flytte på sig og dermed trykke et nyt sted på barnets krop og det giver barnet en ro at mærke dette. Det at kunne mærke kroppens grænser, hjælper barnet med at finde ro og dermed at sove bedre ...

Nogle børn har glæde af en slyngevugge, hængekøje eller lignende, hvor de får fornemmelsen af at "ligge i en hule" og hvor de bevæges, når de sparker, bruger deres krop. Andre har glæde af at ligge på en sansegynge, hvor de også bevæges, men kan se ud i verden og netop falder til ro, fordi de kan kikke ... børn er forskellige og det der virker i den ene familie virker måske ikke i den anden og modsat ...

Jeg håber lidt at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce