Annonce

Annonce

Svar: Aftensmad eller mangel på samme


27. september 2012

Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og dine tanker :)

Jeres dreng trives med sin godnatgrød og han sover rigtig godt om natten, når han har fået denne. Den indgår som en naturlig del af hans putteritual, den tilbydes 1 ½ - 2 timer efter han får tilbudt aftensmad og jeg synes ikke det lyder problematisk.

Det er helt okay hvis jeres dreng i en periode spiser mere kold mad om aftenen end varm. Det kan godt være at han i en periode vil have glæde af lidt rugbrød om aftenen og det må han gerne få. Jeg synes I givet fald at I skal give ham rugbrødet sammen med den varme mad, som I naturligt også mener hører aftensmaden til.

Jeg vil anbefale at I laver børnevenlige retter, det vil sige retter, hvor der indgår mindst en ting, som han er glad for og som I ved at han med sikkerhed vil spise. Det handler om at når han sidder ved bordet og maden serveres, så har en fødevarer, som han kan gå igang med at spise. Det kan som sagt være rugbrød, eller det kan være pasta, kartofler, en frikadelle eller andet - men så der er mindst en ting han kan lide. Og så skal han have lov til at gå igang med dette. Det lærer ham naturligt at skulle spise, når det er spisetid. Derudover skal han have madro. I skal ikke diskutere hvor meget eller hvordan han spiser og I skal ikke presse ham til at smage. Jo mere tryg han er ved måltidet, jo mere vil han også begynde at smage og spise.

I skal også være ...


Annonce

... opmærksomme på at han måske godt kan være mere sulten kl 17 end han er kl 18 .. Det kommer an på, hvad han tilbydes om eftermiddagen. Og det er rigtig vigtigt at lytte til hans sult signaler. Hvis han f.eks. giver udtryk for at han er sulten kl 17 og I så beder ham vente til I skal spise, så føler han ikke længere samme sult, når han sættes ved bordet og spiser derfor mindre. Derfor kan det, afhængigt af tidspunkter osv. nogle gange være en idé at servere et sundt mellemmåltid som et før aftensmåltid - det kan f.eks. være lidt rester fra aftenen i forvejen (f.eks. en kold frikadelle) eller det kan være lidt råkost - f.eks. lidt gulerodssalat. Og har han så fået dette før aftensmaden, så behøver I ikke være så optagede af hvad han så spiser til aftensmaden - så betyder det mindre om det f.eks. kun er pastaskruerne eller det halve stykke rugbrød der glider ned ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Jeg synes ikke der skal serveres havregrød i stedet for aftensmad. Grøden er en del af hans putteritual og adskilt fra aftenmåltidet. Udgangspunktet skal være gode børneretter, som I alle sammen kan spise, men hvor han naturligt nogle gange spiser mere af noget end af noget andet. Prøv at se på hans indtag over flere dage og se om han så ikke spiser lidt af alle fødevaregrupper. Hvis han gør det, så får han sandsynligvis sit behov rigtig godt dækket :)

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce