Brev:
Nye spisevaner
Hej Helen,
Jeg håber, at du kan hjælpe mig med nogle tanker som vi, og andre (f.eks. min søster) tumler med :o)
Når man ser sig omkring i omgivelserne, og i pressen, så bliver man hurtigt klar over at børn og mad ikke altid er forenelige, som de voksne ønsker det.
Næsten dagligt læser/hører man om hvordan man bekæmper kræsenhed, hvad man skal putte i madpakken osv. – jeg mener faktisk at pressen og andre klogere instanser er med til at puste til vores bekymring, og gøre os usikre, i stedet for at vi stoler på vores egen dømmekraft.
Jeg er helt afklaret med hvad vores søn spiser, og hvor meget – det har ikke altid været sådan, men jeg har kapituleret og accepteret situationen :o)
Hos os hygger vi altid sammen over maden, og Simon vælger selv hvad han vil spise af det der er på bordet: børnevenlig mad, rugbrød og en slags pålæg. Han mangler ikke noget i vægt, tværtimod, og spiser med stor velbehag sin madpakke på 6-8 kvarte stk rugbrød, hver dag.
Ved aftens måltidet sørger vi for, at der er minimun en ting han (normalt) kan lide, ellers kan han frit vælge rugbrød.
Simon startede i BH i maj, og skal nu spise alt sin varme mad hjemme, ikke som i VG, hvor de fik varm mad 3 gange om ugen, og han spiste lystigt af den.
Efter start i BH, og efter han er blevet 3 år, er det som om vi går baglæns i mad udviklingen – nu spiser han f.eks. ikke sovs og kartofler, kun kartoflerne, som han ...
... gjorde tidligere – hvorfor nu det..??
I week-enden var vi på besøg hos min søster og hendes mand, og her fik vi os en lystig diskussion om emnet: børn og mad :o)
Min svoger er af den mening, at børn skal spise det der bliver serveret, og ikke have tilbudt rugbrød, og siger man til dem at de skal spise det, der bliver serveret, så skal de nok spise efter et par dage uden mad..!!
Sådan er han selv blevet opdraget, og mener selv at det er derfor han spiser ALT..!! – det var ikke altid rart, men sådan var det – siger han..
De har 2 drenge på 9 og 11 år, som ikke er blevet opdraget helt efter min svogers ønske, da min søster har kæmpet for den metode vi bruger hos os.
Min søster og jeg er f.eks. aldrig blevet tvunget til at spise noget, og fik vi noget som min mor vidste at vi ikke kunne lide, fik vi gerne en anden ret.
Jeg var selv meget kræsen godt op i alderen, men er “vokset” helt fra det, og spise nu lystigt (næsten) alt mad :o)
Faktisk har jeg også hørt fra andre, at hvis man laver mad som de små burde kunne lide, så skal man bare sige: “der er menuen i dag, spis det eller lad være”, og efter et par dage med den sætning, ja så spiser de faktisk.
Jeg er ikke i panik over Simons spisevaner, men undrer mig bare over den omvendte udvikling mad Simons madvaner har taget, er vi for afslappet, eller skal vi stramme lidt op..??
Jeg er spændt på at høre fra dig
– Mange hilsner fra Vibeke :o)
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
5. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen Tak for dit sidste svar angående min datter, som er meget afhængig...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.
Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.
Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.