Annonce

Annonce

Svar: Hjertebarn og amning


26. september 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Du

Tak for dit brev og velkommen til - og tillykke med den lille datter :)

Tak for din fine beskrivelse af, hvordan hun har det og de udfordringer hun har. Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det første jeg vil sige er, at det er rigtig godt du ammer - også selvom din datter tydeligt bliver anstrengt af at amme og det er hårdt for hende, så er det godt. Undersøgelser viser nemlig at børn med hjertefejl bruger langt færre kræfter på amning end de gør, hvis de får flaske. Det hænger sandsynligvis sammen med at der under amning, naturligt vil være lidt pauser, hvor mælken ikke løber så hurtigt og nedløbsrefleksen går igang - men ved flaske, strømmer mælken mere hurtigt og uden pause og det er for mange børn med hjerteproblemer, rigtigt svært at kapere.

Så når du skriver, at du ikke har indtryk af at flaske fungerer, så er det rigtigt og derfor er det godt at du ammer :)

Man kan overveje om hun vil have glæde af et "lact-aid" system eller det der også kaldes for et hjælpebryst. Det er i princippet en sonde der sættes fast ved brystvorten og hvor din datter så suger ekstra mælk til sig imens hun ligger ved brystet. Nogle gange kan det være en måde at få lidt ekstra mælk i barnet på samtidig med at barnet også ammes. Hos jer tror jeg dog at dette også vil være for voldsomt, men du skal naturligvis vide at muligheden findes.

En anden overvejelser går på om ikke I måske kunne have glæde af en syntocinonspray. Det er en hormonspray, som du tager. Et pust i hvert næsebor inden hun lægges til. Det påvirker din nedløbsrefleks, så din mælk løber hurtigere og lettere til brystet og det kan på den måde hjælpe mælken lidt på vej, så hun ikke skal arbejde helt så meget, for at få mælken - men stadig ikke så hurtigt, som hvis det f.eks. var en flaske. Og samtidig bibeholder du jo så amningen. Syntocinon spray er på ...


Annonce

... recept og skal således ordineres af lægen. Det kan tænkes at du måske på nogle tidspunktet af døgnet vil have mere glæde af den end på andre og du kan på den måde bruge den fleksibelt.

Det kan nogle gange være en idé at stimulere brystet lidt inden du lægger til, fordi du på den måde får sat gang i nedløbsrefleksen og hun igen ikke skal bruge helt så mange kræfter før mælken kommer. Du kan stimulere ved at håndudmalke eller ved at bruge en brystpumpe - ikke for at malke ud, men blot for at få mælken til at løbe lidt lettere til hende.

Når dette er sagt, så er det helt normalt at hun spiser som hun gør og selvom det er hårdt, så er det rigtig fint hvis du kan få hende til at spise ca hver 3 time døgnet rundt. På den måde sikrer du hende mælk og det er helt rigtigt, at det er dig der skal træffe beslutningen om at hun skal spise - du kan ikke gå ud fra at hun altid selv siger til. Det er på samme måde en rigtig god idé at amme hende imens hun er døsig og også amme om natten. Netop om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon og det er således med til at opretholde din mælkemængde netop at amme der.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er rigtig fint at du prøver at tilbyde lidt skemad. Det skal kun være smagsprøver og du må give hende f.eks. risgrød, majsgrød, boghvedegrød, hirsegrød eller quinoagrød. Du må gerne variere med en lille smule frugtmos som topping. Du kan købe færdiglavet grød eller du kan lave det selv. Fordelen ved det færdiglavede er at du kan lave meget små mængder og der er således ikke så stort et spild.

Man kan godt få særlig ernæring til små børn, hvis det skønnes nødvendigt. Det kan du tale med børneafdelingen om :)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre og ønsker dig og lillepigen alt det bedste videre frem. Stort knus herfra - og tusind tak for dine pæne ord om min babydagbog, - rigtig glad for at du kan bruge den :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.

Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...

Læs mere i Babylex

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce