Svar: 5 mdr. Dagsrytme
Kære Rikke
Tak for dit brev. Det lyder som om at det går fint med lillebror :) Det er rigtig dejligt og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.
Det er rigtig fint at I forsøger at starte dagen til nogenlunde fast tid hver dag, men måske skal du prøve at lade ham vågne af sig selv om morgenen i en periode, for at se om han så kan ændre lidt på sin rytme, så han ikke sover morgenlur, men i stedet formiddagslur ... Det vil sige at han i stedet for at blive puttet allerede kl 8-8.30, måske vil kunne sove kl 9-9.30 i stedet og det kan godt have betydning for rytmen resten af dagen og også for puttetidspunktet om aftenen ... :)
Det er rigtig fint at du nu er begyndt med lidt skemad og jeg vil anbefale at du prøver at give lidt grød til frokost og lidt grøntsagsmos til aften. Det vil være rigtig godt at holde mængden nede, så han ikke får mere end ½-¾ dl skemad, vand af kop og derudover ammes som han plejer.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, vågner evt. med en ekstra amning, men måske trives han bedre uden og det er også helt okay :)
Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - ca kl 13- ...
... -tidspunktet afhænger af hvor lang og hvor sen en formiddagslur han tager
Eftermiddag 15.30-16: Ammes
Sover dagens 3. lur. Nogle gange passer det at denne lur ligger imens storesøster hentes i børnehave, andre gange ligger den som en tidlig aftenlur, - det afhænger helt at hvor lang en middagslur han tager.
Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Der gives først mos om aftenen, når grøden til frokost fungerer godt.
Ammes og puttes til natten ca kl 20 - igen afhænger tidspunktet af hvornår han sover dagens 3. lur og hvor lang den er.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster, det der kaldes et drømmemåltid
Midt nat 03: Evt. amning - mange børn har stadig brug for en lille amning her.
Det er rigtig fint at du amer ham og putter ham derefter. Det er helt naturligt at mælken indgår som en fast del af hans putteritual. Du skriver at du ikke har fået en ensartet aftenputning og at du gerne vil have dette indført, men en ensartet putning er f.eks. de almindelige ritualer, hvor han bliver ammet, får ren ble og nattøj på, ammes igen og derefter puttes i seng med kærtegn, putteklud, dynen osv. Når du gør dette aften efter aften, så bliver det ensartet og genkendeligt og dermed trygt for ham :)
Jeg håber at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.