Svar: Nattesøvn - 19 mdr.
Kære mor
Tak for dit brev :)
Jeres datter har en alder nu, hvor hun naturligt kan have rigtig svært ved både at falde i søvn og også kan vågne og være ked af det om natten. Især i 18-20 måneders alderen ses dette ofte og det handler om at hun nu har mere farefornemmelse, altså en forståelse for at verden kan være farlig.
Det betyder at hun oplever mere i løbet af dagen og at det kan være svært at give slip på dagen og alle oplevelserne, ligesom hun også drømmer mere, fordi alt hvad hun oplever skal bearbejdes om dagen.
Jeg har den 30 april sendt dig et svar som også beskrev denne alder og nogle af de søvnudfordringer den giver og jeg vil her udvide med lidt ekstra forslag til hvad I kan gøre :)
Det kan være en god idé at fjerne tremmerne fra den ene side af hendes seng, og koble hendes seng sammen med jeres. På den måde kan I stadig sove sammen, men hun lærer at blive puttet i sin seng og I kan være i jeres seng, lægge en beroligende hånd over på hende osv. så hun stadig kan mærke at I er der. I skal naturligvis sikre jer at sengene ikke kan glide fra hinanden og at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Jeres datter kan have stor glæde af at I sætter jer ved hende om aftenen og taler dagen igennem. Hun oplever rigtig meget, men har stadig ikke ret meget sprog og det gør det svært for hende ...
... at fortælle om alt det hun oplever og alt det hun tænker. Hun kan derfor godt have en masse tankemylder i sit lille hoved og det kan være en rigtig god idé at I hjælper hende af med det. I kender også også fra jer selv, hvis I har en masse uløste opgaver eller lignende, så er det svært at falde i søvn og give slip.
Derfor er det en god idé at sætte sig og hjælpe barnet med at tale om, hvad der er sket i løbet af dagen "i morges da vi stod op, fik du havregrød, mmm det smager godt", "så kørte vi i vuggestue, hvor du legede med ...", "så faldt du og slog hul på knæet, AV!", "men så fik du plaster på og så gik det godt igen" - så I taler lidt om det hele, både det sjove og det mindre sjove, ser på plasteret mindes og får bearbejdet. Jo mere man får gennemgået dagens oplevelser, jo mere vil barnet kunne give slip på dagen og jo lettere vil roen kunne falde over barnet.
Hvis det er jeres plan at hun skal på eget værelse, så må I forsøge at skabe et nyt tryghedsgivende ritual der - evt. i tremmesengen med jer ved siden af, godnathistorie, "stryge-tøj-metoden" osv. Eller med en madras på gulvet, så hun lærer at sove på eget værelse, men stadig får jeres fysiske nærhed og tætte kontakt, hvis det er den hun har brug for ...
Håber ovenstående uddybning kan hjælpe videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.