Svar: Falde i søvn - 22 mdr.
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Nogle gange kommer børn ind i en vane / rutine, hvor det at blive puttet pludselig forventes at tage flere timer og hvor det handler om at først skal der læses historie, så skal der læses en mere, så en mere, så skal der hentes vand, så skal der smides sutter, så skal der ... Det ender med at blive en helaftensforestilling og barnet oplever det som en leg og det lyder faktisk som om at det er ved at ske hos jer ...
Løsningen på dette vil for det første være at forsøge at skabe så fast en rytme dagen igennem som muligt. Det vil sige at I skal stå op til samme tid hver morgen uanset om det er hverdag eller weekend, han skal spise, aktiveres, lege osv til fast tid hele dagen igennem ligesom han også skal puttes til middagslur til samme tid hjemme som i dagplejen. At rytmen er ens betyder at hans indre ur påvirkes og at han naturligt derfor begynder at få lidt fornemmelse for hvornår han er træt og har brug for at sove.
For det andet, så vil det ofte være nødvendigt at putte ham sent i en periode og det betyder at hvis han lige nu først sover kl 21.30, så skal I ikke putte ham før kl 21. 30. Det betyder også at I stadig skal stå op om morgenen og holde fast i rytmen om dagen og ja - det kan være nødvendigt her at vække ham, efter at han har sovet 2½ times middagslur ... Og så skal puttetidspunktet stille og roligt flyttes frem, så han i stedet puttes kl 21.15, 21.00, 20.45, 20.30 osv. Putteritualet skal være det samme hele tiden og skal være et ritual som I vil bruge fremover, at I f.eks. læser en godnathistorie, giver ham en tår vand og kysser godnat.
Det handler om at han stille og roligt skal lære at det at blive puttet betyder noget der varer et kvarter. Han skal altså puttes så sent, at I er sikre på at han vil sove i løbet af ca. 15 minutter og med det ritual I gerne vil have bruges. Og i takt med at puttetidspunktet så flyttes frem og rutinerne om dagen holdes, så lærer han at det at blive puttet er ikke noget der trækker ud i timer, men bliver noget han forbinder med at få læst sin historie og så falde i søvn ...
I kan vælge at gå ud og komme ind igen med få minutters interevaller, dette for at signalere at det ikke er legetid, men at I mener at han rent faktisk skal sove nu. Jeg kalder dette for "se-til-metoden". Det er her vigtigt at han ikke græder og ikke er utryg ved at I går og I skal også gå tilbage til ham, selvom han ikke græder. Hvis ...
... han smider sutten på gulvet, så lader I den ligge indtil I kommer tilbage 3 minutter efter så samler I den op, giver ham den igen, putter ham, kærtegner ham, siger kærligt godnat osv. Og så vurderer I hele tiden om I skal gå igen eller om han lægger sig til at sove trygt ved at I lige bliver der et par minutter fordi han netop ved at I er gået lidt frem og tilbage har forstået at det er puttetid og ikke tid til leg og underholdning.
Hvis han bliver meget ked af at I går, så kan I bruge det jeg kalder for "stryge tøj metoden", som handler om at I skal stille jer hvor han kan se jer og lave noget praktisk. Det kan være at stryge tøj eller lægge tøj sammen.
Det at være i gang med noget praktisk og monotomt, noget kedeligt, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig, der er ikke noget hyggeligt, ikke noget du går glip af og samtidig kan I så verbalt betrygge ham ved at fortælle at I er der og holde fast i at han skal sove.
I kan sige direkte "Jeg er lige her, læg du dig ned skat", I kan svare når han kalder "Moaar!" eller "Faaar!" - "ja skat, du skal sove nu, jeg passer på dig" eller lignende og sender samtidig et signal til ham om at I ikke bare sidder og venter på at han skal sove, men som sagt laver noget kedeligt. Og I betrygger og beroliger og lader ham mærke at I stadig er der, I gør ham tryg :) Og netop det at I siger "læg dig ned skat", giver ham en melding om, hvad der forventes af ham og sandsynligheden for at han bliver liggende er større, når han selv lægger sig ned end hvis det er jer der igen og igen vender tilbage til ham og lægger ham ned i sengen ....
Stille og roligt kan dette ritual så udvides med "jeg henter lige noget mere tøj" og så går I ud for at hente dette. I har således et formål med at gå frem og tilbage, som ikke handler om, eller stiller krav om, at han skal sove, men som handler om at I har noget kedeligt der skal gøres, når han sover :)
Det kan godt være at jeres tur i byen har været det som har skubbet til denne søvnændring, det kan dog også sagtens handle om den alder og udvikling han lige nu går igennem, hvor han naturligt er meget bevidst om at I sidder og hygger i stuen, når han er puttet i seng og han vil naturligt hellere være sammen med jer og være en del af dette end at sove for sig selv ....
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig