Annonce

Annonce

Svar: Søvn om natten - 7 mdr.


13. maj 2012

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og dejligt at høre at dagene nu fungerer langt bedre hos jer og at I har fået skabt meget mere rytme :) Det er godt :)

Ud af din plan, så kan jeg se at han får flaske inden middagslur, aften og sen aften og mellem 150-180 ml hver gang. Midt på natten har han ofte også brug for flaske og får her ca 50 ml ... De fleste børn vil i 7 måneders alderen have brug for 4 flasker i døgnet og samlet ofte omkring 750 ml og jeg tænker at din dreng måske har brug for lidt lidt mere mælk tidlig morgen.

Det er rigtig godt at du bruger mme i hans grød, det sikrer ham ekstra kalk osv. men det tæller ikke rigtigt med i væskeregnskabet og han lyder til at være en stor dreng og har derfor brug for meget væske. Det er godt at han er dygtig til at drikke vand af kop, men stadig vil han måske have brug for sine fire flasker stadigvæk - det er en af mine tanker og jeg tænker at når han vågner om natten, græder inderligt, så skal du ikke trække ham, men give ham en flaske og så se om han ikke derefter kan sove mere roligt, så du også får lidt flere sammenhængende timer ... :)

Derudover tænker jeg også at der sker rigtig meget med ham udviklingsmæssigt og at han derfor sover uroligt lige nu. Han oplever mere og mere af verden, kryber hen over gulvet, bevæger sig efter ting, leger mere med sit legetøj osv. Ligesom han også mentalt studere tingene mere bevidst, pludrer i forskellig lydstyrke, måske nogle gange skriger så højt at han forskrækker sig selv ...

Det betyder at han om natten får sig lagt i stillinger, som han ikke selv mestrer at komme væk fra. Han triller om på maven eller om på siden, han skubber sig op i hjørnet af tremmesengen osv. og han kan ikke finde ud af at lægge sig i en god stilling igen. Derfor vågner han flere gange, fordi han har ...


Annonce

... brug for hjælp til stillingskift, og det er rigtig godt og fint at du hjælper ham med dette. Det er noget han på sigt nok skal lære at klare selv, netop i takt med at han bliver dygtigere motorisk.

Og han drømmer også mere, alt hvad han oplever om dagen skal bearbejdes om natten i drømme, så han vil ligge og pludre i søvne, nogle gange grine i søvne og ha vil også græde, klynke, smaske, måske ligge og virrer med hovedet fra side til side, fordi han drømmer, så han gør det i søvne. Og her skal du nogle gange lade ham være og lade ham komme i videre i søvnen selv uden at gøre en masse og andre gange skal du hjælpe ham med en beroligende hånd, din nærhed osv. fordi han så registrerer at du er der og så kan komme videre i søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis han bruger sut, så pas på ikke automatisk at give ham sutten i munden hver gang han har nogle af sine små opvågninger, for så kan du risikere at han begynder at få det jeg kalder for "vanebetinget afbrudt søvn", hvor han vågner hver gang han taber sutten og lærer at du kommer og putter den i munden .. Så prøv at hjælpe ham videre med stillingskift og beroligende hænder og uden at få noget i munden hver gang, det er en god idé ... :)

Og så må tiden også arbejde for jer, hans rytme om dagen vil naturligt stille og roligt ændre sig, hans indtag af mad vil øges, han vil blive motorisk stærkere og mere selvhjulpen ... Men han vil også få en periode, hvor han vil klynge sig mere til jer og have ekstra meget behov for at vide at I er der, ekstra meget behov for tæt fysisk kontakt. I takt med at han begynder at kravle, vil han naturligt søge dette mere og mere og han kommer i det der kaldes "separationsfasen" .. og måske er det også det I så småt begynder at mærke nu ...

Jeg håber at ovenstånde hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce