Annonce

Annonce

Svar: Sutter tommelfinger


8. maj 2012

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Tommel-mor

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt at børn sutter på finger, de fleste børn gør det allerede imens de ligger i livmoderen og i månederne efter .. og nogle børn foretrækker så deres tommelfinger og afviser sutter. Og så må det jo være sådan :)

Det er rigtigt at det kan påvirke jeres drengs tale, men derudover så er det rigtig vigtigt at du er opmærksom på om hans tandstilling bliver påvirket. Der kan nemlig være en risiko for at barnet får overbid, når det sutter på tommelfinger. Både fordi presset fra tommelfingeren er større end det pres en narresut kan give og det betyder at ganepartiet og fortænderne kan blive presset frem i munden, men også fordi tommelfingeren ofte bruges gennem flere år, den er rigtig svær at komme væk fra fordi den bogstavlig talt jo altid er ved hånden ...

Det handler ofte om "dårlig vane" og at han, når han ser fjernsyn, er ked af det, skal sove eller lignende, naturligt putter sin finger i munden og det bedste du kan gøre er at aflede ham og tilbyde ham noget andet. Hvis han gør det, når han ...


Annonce

... sover, så er det naturligt svært at aflede ham, men prøv at lægge mærke til om han i løbet af dagen f.eks. hvis han ser fjernsyn, læser bog eller lignende, nogle gange gør det - og tilbyd ham så i stedet en gulerod, lidt frugt eller andet, som han kan gumle på.

Man kan naturligvis godt overveje at komme lidt "go-negl" eller lignende på tommelfingeren, så den smager dårligt men min erfaring er, at det ikke virker og måske snarere tværtimod kan gøre ham særligt opmærksom på sin finger hvorved problemet nogle gange forstærkes.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du kan prøve at læse historier for ham om det at sutte på tommelfinger. Der findes f.eks. "Killingen som altid suttede på tommelfinger", men der findes sikkert også andre. Det kan pejle ham lidt ind på at tommelfingeren ikke skal bruges altid - men igen, det er også en balance, hvor han ikke bliver så fokuseret på den, at lysten til at bruge den forstærkes .. :)

Og ja - nogle gange bruges tommelfingeren i årevis, også når børn starter i skole og det kan derfor være en rigtig god idé at forsøge at komme væk fra det ... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce