Svar: Mælk og fedtstof i maden
Kære Linda
Tak for dit brev og dine spørgsmål. Jeg skal prøve at skrive så præcist som muligt omkring mælk og fedstof, så der ikke er noget at tage fejl af :)
Det anbefales at børn får enten brystmælk eller modermælkserstatning til de er 1 år. Efter 1 års alderen stoppes flaskegivningen stille og roligt, amning kan bibeholdes en gang i døgnet, så længe mor og barn trives med det.
Der bruges udmalket brystmælk eller modermælkserstatning i barnets grød og mos og der tilsættes en tsk. fedstof til barnets portion det første år.
Når barnet bliver 6 måneder kan der give en lille smule sødmælk (max ½ dl). Det betyder at hvis du f.eks. laver kartoffelmos til jer alle sammen og laver den på sødmælk, så kan I spise samme mad. Vejledningen handler altså mere om at vi prioritere at børn og forældre skal spise det samme end at børn skal tilbydes sødmælk ...
Når barnet bliver 9 måneder, så kan sødmælk og surmælksprodukter udgøre en større del af barnets indtag. Stadig skal barnet ammes eller have flaske, men det vil være helt fint at barnet spiser f.eks. tykmælk som mellemmåltid om eftermiddagen.
Det anbefales at man varierer mellem de forskellige typer af fedtstof, som barnet får. Det vil sige at du kan bruge ren smør og smørlignende produkter samt blød plantemargarine og planteolier som f.eks. majsolie, olivenolie, rapsolie og vindruekerneolie .. variation er vigtigt! :) Det er sandsynligvis en fordel, hvis fedtstoffet i skemaden ikke altid er smør, fordi ...
... barnet i forvejen får en del fedt af denne type fra mælken.
Nogle variere også med tidselolie, hørfrøolie osv. og det er helt okay. I takt med at barnet bliver ældre og nu hvor din dreng snart er 6 måneder, så skal han jo igang med kød og fisk i sin grøntsagsmos og netop fisk er en vigtig kilde til gode og sunde fedtstoffer. Jeg er derfor mere tilhænger af at du giver ham forskellige typer af fisk, så han får fiskeolie den vej igennem og altså lærer ham at spise fisk .. :)
Hvis du allerede nu ved at du ikke ønsker at amme ham til han er et år, så kan du godt overveje om han skal introduceres for en flaske, for at være sikker på at han vil acceptere den .. Antallet af amninger vil naturligt blive skruet ned, så behovet for dig og brystet bliver naturligt mindre og derfor vil du måske godt kunne overskue at bibeholde amning ... De fleste børn vil i 8 måneders alderen trives med 3 amninger eller flasker i døgnet og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger eller flasker være passende. Når han skal starte i dagpleje og er 11 måneder gammel, vil det således være rigtig fint at han ammes eller får flaske f.eks. aften og sen aften og derudover spiser og drikker vand af kop i løbet af dagen ...
I min bog om børn og mad kan du se dagsplanerne måned for måned og dermed også få et indtryk af hvor meget du løbende skal amme eller give flaske, for at dække hans behov og hvad han skal have at spise derudover :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Quinoa
Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.
Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.