Annonce

Annonce

Svar: Fra amning til flaske - 5 mdr.


26. april 2012

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Van

Det er en rigtig god idé at du forsøger at lære din dreng at tage imod en flaske, når du begynder arbejde om en måned. Hans behov for mælk de næste måneder frem vil stadig være rigtig stort og han vil ikke kunne indtage mælk/væske nok via kop.

Hvis det ikke lykkes at få ham til at tage imod flasken, så må du fortsætte med at amme og tiden vil her også arbejde for jer. Når han bliver 7 måneder gammel vil han kunne trives med 4 amninger, som ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Så hvis du er på arbejde i dagtimerne, vil det kun være amningen inden middagsluren der behøver blive erstattet og her kan han så evt. drikke af en kop - og resten af hans behov, må så dækkes hos dig, når du er der. Det er altså ikke helt umuligt, men naturligt praktisk og dejligt og også rart for den der skal passe, hvis han vil tage imod en flaske ...

Det er vigtigt at du holder mængden af skemad nede, så der stadig er plads til mælk i maven. Så hvis du fornemmer at en dl. grød eller mos fjerner lysten til mælk, så prøv at give ham ¾ dl. skemad, så han lige får lidt mindre og derfor måske hellere vil spise hos dig eller af flasken.

Det er generelt en rigtig god idé at give skemad, når han vågner af en lur, og give vand af kop, lege lidt, være aktive osv. og så give mælk inden han så puttes til næste lur. På den måde går der tid mellem skemaden og indtaget af mælk og der er bedre plads i maven til begge dele.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, vågner ofte med en lille ekstra amning, når dagen begynder

Formiddag 9-9.30: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes ¾ dl. grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: Ammes/flaske

Sover dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap

Aften 18: Tilbydes ¾ dl. grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til ...


Annonce

... natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes/flaske

Midt nat 03: Evt. amning

Modermælkserstatning smager meget surt i forhold til modermælk og teknikken at spise af en flaske er også meget anderledes end at spise af et bryst. Så nogle gange kan det være en god idé at malke ud og give brystmælk på flasken, så smagen er noget han kender og er tryg ved og han kun skal koncentrere sig om at spise af flasken.

Du kan også forsøge med lidt kogt vand på flasken, som ikke smager af så meget eller du kan prøve med forskellige typer mme, da de alle smager forskelligt. Du kan købe mme på brik, så kan du prøve med forskelligt uden at en masse går til spilde. NAN, Allomin og Babymælk fås alle på brik.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du kan også prøve at komme lidt sukker i mme - 1 tsk til 100 ml - som naturligvis skal trappes ud, så han lærer at spise det uden.

Det kan nogle gange være en god idé at give flaske i sengen eller i barnevognen, hvor han ikke er i din favn, fordi han forbinder din favn med amning. Andre gange er det bedre at give flasken som skulle han ammes, fordi han så ved at det er spisetid - du må prøve dig frem.

En elastisk flaskesut er nogle gange en idé. Det laver blandt andet Pigeon. Bruger han sut kan det være en god idé at finde en flaskesut der i faconen ligner den sut han normalt er glad for at sutte på. NUK laver en bred, flad anatomisk flaskesut i naturgummi med ventil, som nogle ammebørn også gerne vil tage imod.

Far kan prøve, da han ikke forbindes med amning ...

I min bog "Helens bog om børn og mad" finder du opskrifter og guides igennem madjunglen fra de første smagesprøver og til jeres dreng er igang med familiemaden. Du finder dagsplaner der dækker måned for måned fra nu og til han er 18 måneder gammel, så du kan se hvad han behov er for mælk, skemad osv. og hvordan måltiderne fordeler sig over døgnet - både nu og fremover, når han skal passes af andre :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce