Annonce

Annonce

Svar: Mængde mælk i løbet af et døgn?


13. april 2012

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Trille

Tak for dit brev :)

Børn har brug for en del mælk fordi mælk er kilde til en række næringsstoffer, som er vigtigt for børns vækst og trivsel. Derfor anbefales det at børn får mælk dagligt. I takt med at barnet begynder at spise mere og mere rigtig mad og kommer igang med familiemaden sættes indtaget af mælk gradvist ned. Barnet sikrer på den måde næring fra den øvrige mad, men har dog stadig brug for mælk ved siden af.

Det anbefale at børn får modermælk eller modermælkserstatning til de er 12 måneder gamle. Fra 6 måneder kan gives komælk (sødmælk) i meget små mængder og fra 9 måneders alderen kan komælk og komælksprodukter (sødmælksprodukter) udgøre en større del af deres mælkeindtag.

Når børn bliver 1 år bør mængden af modermælkserstatning stille og roligt trappes ud og man holder op med at give flaske. Amning kan bibeholdes en gang i døgnet, så længe både mor og barn har det godt med det. Gives der komælk, så anbefales det at man giver letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen. Hvis barnet får mellem 350-500ml mælk i døgnet, vil det være dækket ind.

De fleste børn vil omkring 6 måneders alderen indtage mellem 800-900ml mælk i døgnet, i 7 måneders alderen vil de fleste børn trives med ca. 750 ml, i 8-9 måneders alderen vil ca. 600 ml være passende og i 10-12 måneders alderen vil 400 ml være passende. Får barnet mme dækker dette barnets behov for jern. ...


Annonce

...

Dette behov dækkes normalt ved at man i 6 måneders alderen ammer eller giver 5-6 flasker i døgnet, i 7 måneders alderen ammer eller giver 4 flasker i døgnet, i 8-9 måneders alderen 3 aminger eller flaske og i 10-12 måneders alderen ammer to gange eller giver to flasker.

Derudover sikres barnet mælk via maden og sikres også ekstra væske via vand, som barnet kan drikke af en kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når man ammer, så ved man aldrig helt hvor meget barnet indtager, det er et skøn. Men følger man ovenstående, så plejer barnet at trives og få sit behov dækket. Du kan ikke malke ud og gå ud fra at det er den mængde mælk du producerer. Du vil ofte producere mere, når han dier hos dig og han vil være bedre til at "tømme", brystet end malkemaskinen er. Han får sandsynligvis derfor mere mælk hos dig, end du lige umiddelbart tror ...

I hvert fald beskriver du en dreng, der umiddelbart lyder til at trives, han sover godt og jeg går ud fra at han har gode tunge bleer, som tegn på at han tisser godt og dermed også får væske nok ... :) Drikker han meget vand af kop? Hvis han er rigtig god til at drikke af kop, så sikres en stor del af hans væskebehov jo også den vej igennem.

Væskebehovet for børn beregnes normalt med 100-150 ml pr kg i døgnet. Det vil sige at hvis din dreng vejer f.eks. 8 kg, så vil hans væskebehov over et døgn være mellem 800-1200 ml i alt.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce