Annonce

Annonce

Svar: Fravænning natamning


11. marts 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære søde mor

Med den alder din dreng har nu, er det ganske fint og helt fornuftigt at stoppe amning og du har brug for at kunne trække dig lidt nu og det skal du naturligvis gøre.

Du lyder til at være meget rummelig og rigtig god til at bevare roen, når verden går jeres dreng imod og han føler kaos. Når han ikke kan styre sine følelser, så er det vigtigt at du kan styre dine - fordi han netop spejler sig i dig - og det lyder du til at være god til. Jeg tror dog, at din dreng måske bliver lidt forvirret eller at det hele bliver lidt for svært for ham, fordi du lægger dig med ham, når han skal sove. I har tæt fysisk kontakt og nærhed og umiddelbart er det naturligt at tænke, at han har brug for det, selvom han nu ikke får brystet, men faktisk tænker jeg at du skal prøve at være på afstand af ham.

Det vil være en god idé at give ham en banan og en kop lun mælk inden han skal sove. Vand er også fint men det andet mætter ham lidt mere og minder lidt mere om mælken som han er vant til at få hos dig.

Sæt dig siden af ham og læs en godnathistorie, tal også gerne om dagen der er gået osv. Du viser ham billeder i bogen, læser lidt, viser billeder igen osv. og på den måde giver ham nærhed og kontakt. Prøv at sidde ved siden af ham, lad ham evt. have sine fødder på dine ben, så han kan mærke dig osv. men prøv at skabe et ritual hvor du sidder op og hvor han ligger ned.

Hvis han søger brystet, så sig "det er slut nu, der er ikke mere" eller lignende. Fuldstændig ligesom mælkekartonen på bordet nogle gange er tom, bogen klappes sammen og historien slutter osv. Han kan godt forholde sig til at noget stopper og at noget er slut, hvis du generelt prøver at bruge dette i hverdagen og sådan er det også med brystet - det er slut.

Når du har læst for ham, så synes jeg du skal bruge det som jeg kalder for "stryge-tøj-metoden". Det betyder at du skal stille dig med vasketøj og lægge det sammen eller stille dig og stryge tøj. Du skal gøre det på værelset hvor han sover eller lige uden for døren ind til ...


Annonce

... værelset.

Det at lave noget praktisk signalerer at du har noget kedeligt at lave, når han skal sove. Han har en alder nu, hvor han naturligt gerne vil hygge og være sammen med dig, men han skal lære at du har nogle ting der skal gøres, når han sover. Ikke noget sjovt, ikke noget hyggeligt, men noget kedeligt og derfor kan han ligeså godt lægge sig til at sove.

Når du stiller dig og stryger tøj, lægger tøj sammen eller lignende, så kan han se dig, se at du laver noget kedeligt, men du og han kan også tale sammen. Han kan kalde "mooaar" og du kan sige "ja jeg er lige her, sov du bare skat" eller lignende, så han hører at du er der og fornemmer at han trygt kan lægge sig til at sove, samtidig med at du ikke sidder direkte hos ham. Han behøver ikke gå ud af sin seng for at lede efter dig, for du er der - men du behøver heller ikke være der og blive slået på, fordi han er frustreret over at han ikke kan få brystet.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Stille og roligt kan du begynde at gå til og fra. Du kan hente rent tøj, som du så kommer ind på værelset med og lægger på plads. Det at du har et praktisk formål med at gå frem og tilbage er vigtigt. Det lærer ham at ligge lidt alene og samtidig signalerer det noget helt andet, når du siger "jeg henter lige noget af dit tøj, så kommer jeg igen" end at sige "du skal sove nu, jeg kommer ind til dig om lidt". At formålet med at gå frem og tilbage er noget andet end krav om "du skal sove nu" kan være rigtig godt. Ingen kan sove på kommando. Men får man lov til at ligge og slappe af i sin seng, mærker roen kommer over sig osv. så er det lettere at falde i søvn. Og jeg tænker at din dreng har brug for at ligge lidt for sig selv i sin seng, for også at finde ud af at det kan han sagtens. Han behøver ikke brystet eller dig helt tæt på for at kunne sove. Og ja - jeg tror måske det forstærker hans behov for brystet, hvis du er for tæt på ham, du skal være der og han skal mærke at du er der, men du må godt prøve at være der lidt på afstand ...

Håber du kan bruge dette videre :)

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce