Annonce

Annonce

Svar: Nedtrapning af natamning - 11 mdr.


4. marts 2012

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Med den alder din dreng har nu, vil det være passende at han ammes 2 gange i døgnet og de to amninger vil meget fint kunne ligge aften og sen aften og det vil således være fint at det er amningen midt nat og amningen tidlig morgen (den I netop har fjernet) som tages væk.

Det er naturligvis vigtigt at hans behov for væske dækkes tilstrækkeligt dagen igennem og det vil være en god idé at du f.eks. inden middagsluren forsøger at få ham til at drikke lidt mælk af en kop. Det er på samme måde vigtigt at han om aftenen også drikker vand eller mælk til sin aftensmad og også tilbydes f.eks. lidt lun mælk af en kop sammen med sin godnatgrød.

Derudover er det vigtigt at din dreng lærer at falde i søvn uden at have brystet i munden. Da han ikke ammes i løbet af dagen, så kan han godt sove uden og det ritual du har i dagtimerne skal du forsøge at indføre aften. Lige nu lyder det som om at du lægger dig og ammer ham i søvn i din seng og at han således falder i søvn med dit bryst i munden og tæt i din favn og det er helt naturligt at han så søger brystet og dig natten igennem, fordi han forbinder det med at sove. Det er derfor vigtigt at han lige nu ammes, men derefter puttes i egen seng før han sover helt. Han skal ikke være spil vågen og dermed blive ked af det, men skal nu lære at sove uden at have brystet i munden og gerne i egen seng, fordi du gerne vil have at han kan sove der om natten.

Det kan godt en overgang være nødvendigt at du lader ham falde i søvn i din seng, men det er her rigtig vigtigt at du trækker brystet til dig og han ikke falder i søvn med brystet, men ved at du holder ham i hånden, kærtegner ham osv. Han skal altså slippe brystet, kikke på dig, smile til dig ,trille om på siden og falde i søvn - og så må han gerne sove i din seng og få din nærhed, hvis han lige nu har behov for det, men altså lære at falde i søvn uden at få brystet.

Det er også vigtigt at du forsøger at få ham videre i søvnen uden at tage ham op, vugge ham og gå rundt med ham. Det at komme ...


Annonce

... op i din favn og blive vugget og gået med kan være en dårlig vane at komme ind i fordi det igen giver fuldsætndig afhængighed af dig - det lærer ham ikke at komme videre i søvnen selv og det er det han skal lære nu. Det er derfor ikke en god erstatning for brystet, fordi du igen skal op flere gange om natten for at vugge og gå rundt, istedet for at amme ham og sove videre. Så selvom han er motorisk meget urolig og har svært ved at finde ro, når I ligger sammen, så er det en god idé at holde fast i at I bliver i sengen og ikke står op og gør noget om natten. Natten er til at sove i.

Det kan nogle gange hjælpe at fjerne den ene side af tremmesengen og koble hans seng til din, så han kan ligge i sin egen seng, men så du også kan ligge i din seng og holde ham i hånden, kærtegne ham og berolige ham og på den måde med lidt nærhed hjælpe ham videre i søvnen. Du kan vugge ham blidt imens han ligger ved siden af dig - men altså uden at tage ham op - og han har også mulighed for at kravle over til dig og putte sig ind til dig, hvis det er det han har behov for.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det vil være rigtig godt på sigt at du trapper ud af den sene aftenamning - gerne omkring 12 måneders alderen og dette gøres bedst ved at lirke brystet ud igen og igen så han ikke får mulighed for at fylde sig med mælk. Samtidig med at du gør dette så skal du igen berolige ham, kærtegne ham osv. så noget andet sættes i stedet for brystet og han lærer at sove med dine kærtegn og uden dit bryst i munden.

Amningen inden putning vil ofte være den sidste amning der forsvinder. Du kan bibeholde denne så længe I har det godt med det begge to. Den kan på sigt erstattes med en kop lun mælk og en godnathistorie - der sættes et nyt ritual i stedet, mælken får han stadig men af kop og du er der også for ham, med kærtegn osv. så han stadig kan være fuldstændig tryg, men har et nyt ritual der virker - og som far naturligt også på sigt kan putte ham med. Far kan også synge godnatsang, læse historie, give lidt lun mælk af en kop .. :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce