Annonce

Annonce

Svar: Søvnkaos og døgnrytme


31. januar 2012

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rebekka

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er flere ting der spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele mine tanker med dig.

For det første er der jeres datters alder og udvikling. Hun er motorisk mere og mere aktiv, hun har brug for at kunne bevæge sig og har samtidig også brug for hjælp til fysisk ro, når hun så skal sove. Hun er mentalt også mere og mere opmærksom, følger mere og mere bevidst med i hvad der sker omkring hende og vil "ikke gå glip af noget", hvilket igen gør at hun har brug for jeres hjælp til at koble fra og overgive sig til søvnen.

Søvnteoretisk ændrer hendes søvn sig nu, den begynder at indeholde flere stadier, hvor hun sover lettere, sover dybere osv. og hun har naturligt tendens til at vågne op, når hun har sovet et enkelt søvnstadie, hvilket I skal hjælpe hende med at undgå.

Rytme om dagen er meget vigtigt i denne alder og det handler om at fast stå op tid, faste tidspunkter for mad, aktivitet og søvn dagen igennem, naturligt på virker hendes indre ur og naturligt også påvirker nattens rytme. Og det er bestemt ikke uden betydning hvornår I gør det ene eller det andet og om I har en rytme eller ej.

At hun er tilbudt mad om aftenen vil naturligt have kunne påvirke til øget søgning af brystet fordi hendes tarme har arbejdet på højtryk for at nedbryde den faste føde. Dertil kommer at hun lyder til at have fået en ret stor mængde ... Det er generelt en bedre idé at sikre hende mæthed hele dagen igennem og jeg anbefaler normalt at man stater med skemad om dagen og ikke om aftenen. Det kan i naturligvis ikke ændre på nu, men det kan være en medvirkende forklaring på, hvorfor jeres datter pludselig begyndte at sove så uroligt om natten og kræve brystet så meget.

Måden hun falder i søvn på har noget at sige. Det er naturligt at hvis hun altid sover med brystet i munden, og derefter puttes, så vil hun naturligt søge brystet igen og igen, når hun vågner op og sover let og skal videre i søvnen.

En sut kan være en løsning her, men en bedre mulighed kunne være at hun lærte at sove uden at have noget i munden ...

I kan læse mere om alle disse ting i min bog "Sådan får du dit barn til at sove" :)

Noget af det første I skal gøre hos jer, og som vil kunne hjælpe jer videre fremover er at skabe en fast rytme for døgnet og med den alder jeres datter har nu, så ser mit forslag således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover ...


Annonce

... videre i mors seng, vågner evt. med en lille ekstra amning, når dagen begynder. I står op senest 7.30-8.

Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur, må her gerne sove en times tid. Det vil sige det dobbelte af hvad hun lyder til at gøre lige nu, så I må stå parat og prøve at hjælpe hende med at sove videre, når hun viser tegn til at ville vågne.

Frokost 11.30: Tilbydes grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13-13.30 og sover her gerne 2-2½ time og det kan være nødvendigt at I triller hende en tur for at holde hende vågen. Alternativ kan du lægge dig og amme hende i søvn i din seng og blive hos hende, for på den måde at holde hende sovende og komme ind i en rytme, hvor hun naturligt selv føler behov for at sove en længere middagslur

Eftermiddag 16-17: Ammes

Tager ofte en powernap på ca 30 minutter sidst på dagen

Aften 18-18.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ammes og puttes til natten ca kl 19.30-20 - tidspunktet afhænger af hvor sent den 3. lur ligger og hvor lang den er.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover videre

Midt nat 03: Evt. amning, de fleste børn vil først kunne undvære denne i 6 måneders alderen, men jeres datter lyder faktisk til at kunne det allerede nu og det er super flot.

Som du kan se af denne plan, så bør din datter ammes hver gang hun puttes til en lur, men det er vigtigt at hun ikke falder i søvn med brystet i munden.

Når man vil adskille amning og søvn, så gøres det ikke ved at vække barnet, men ved at flytte barnet fra favn og ned hvor det skal sove på det rette tidspunkt. Det vil sige der, hvor hun ikke er spilvågen, men heller ikke dybt sovende. Altså der hvor hun lige misser med øjnene og registrerer hvor hun bliver lagt og så er i stand til at finde roen og overgive sig til søvnen, ofte med lidt vuggen, beroligende hænder osv.

Det kan være en god idé at svøbe hende. Det at være svøbt vil give hende fornemmelsen af tryghed og at være tæt - men det vil være af et klæde og ikke af jeres arme og du må gerne svøbe hende, hvis du fornemmer at det giver hende ro. En anden mulighed er at bruge en voksipose, duni-duo, slee-bee, drømmepose osv. hvad de nu alle sammen hedder ...

Håber du kan bruge ovenstående videre og har fået lidt idé om, hvad der sker hos jer og hvordan en dag kan skrues hensigtsmæssigt sammen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce